002.jpg

У Сумах відбулись пам’ятні заходи з нагоди відзначення 100-ї річниці подвигу Героїв Крут.

100 років тому молоді захисники щойно посталої Української Народної Республіки ціною власного життя вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. У бою, що відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Перед початком основних заходів, що відбулись сьогодні в Сумах, міський голова Олександр ЛИСЕНКО поклав квіти до пам’ятної дошки Героям Крут. Потому представники міської та обласної влади, громадськість взяли участь в урочистостях, що розпочались опівдні в обласній філармонії. На початку заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв, а також спільно виконали Гімн України.

Звертаючись до присутніх, Олександр Лисенко провів історичні паралелі між подіями 1918 року та сьогоденням, коли українці знову змушені боронити свою незалежність.

«Важливо пам’ятати про героїчний вчинок молодих студентів, які віддали свої життя заради України. Ці молоді юнаки стали для нас прикладом для наслідування. Взірцем патріотизму, любові та самовідданості Батьківщині, – зазначив керманич міста. – Той бій під Крутами виграв для нашої країни час, завдяки якому Україну визнали в світі як незалежну державу. А також показав українському народу, що молоде покоління є паростками українського патріотизму, а це – запорука майбутнього незалежної України».

Про цю героїчну та водночас трагічну подію, що дала початок національного усвідомлення українцями права жити на власній українській землі та святого обов’язку – захищати її, говорили цього дня і в обласному краєзнавчому музеї. Там відбувся тематичний захід «Крути – символ героїзму українського юнацтва» з оглядом експозиції «Події Української революції 1917-1920», де увазі відвідувачів було представлено матеріали про подвиг Героїв Крут.

В «Агенції промоції «Суми» для охочих перегорнути сторінки історії влаштували перегляд історичного фільму «Бій під Крутами», а у СумДПУ ім. А. С. Макаренка провели засідання круглого столу «Крути – 100-річчя героїчної боротьби української молоді». Також протягом всього дня у місті проводили інформаційно-просвітницьку кампанію «Бій під Крутами – бій за майбутнє».

Увечері, о 17:00 на містян ще чекає перегляд документального фільму «Крути – молода кров» з серії «Україна – забута історія» у міському центрі дозвілля молоді, а о 17:30 в ТЦ «Мануфактура» – музичний флешмоб від духового оркестру 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади та Народного оркестру духових інструментів Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського.

О 18:00 містяни зможуть приєднатися до смолоскипної ходи (від МЦ «Романтика») на знак пошани до тих, хто 100 років тому загинув за Україну під Крутами.