004.jpg

«Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років» - Всеукраїнський проект з такою назвою ініційований Українським інститутом національної пам’яті, реалізується в Сумах.

100 років боротьби українського народу спершу за автономію, а потому за власну державність – знайдуть своє відображення на загальноукраїнській мапі, розробленій в рамках науково-просвітницького, історико-краєзнавчого проекту, метою якого є відтворення подій, місць, об’єктів та особистостей, пов’язаних з національним визвольним рухом.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН повідомила про створення міської науково-редакційної групи з підготовки матеріалів до проекту «Місця пам’яті Української революції». До неї увійшли посадовці органів місцевого самоврядування, науковці, працівники закладів культури та освіти, історики-дослідники, автори друкованих публікацій на означену тематику.

Завданням сумчан є визначити будівлі, заходи, знакові події, вулиці в Сумах, пов’язані з Українською революцією, рушієм якої були український народ та його політична еліта: позначити на карті ці місця, вказати адресу, фото та коротенький опис. Пілотну карту м.Києва вже зроблено, але дослідницький процес триває, тому карта постійно доповнюється.

За словами Антоніни Кохан, така робота є досить важливим аспектом формування історико-туристичних маршрутів в межах України та Сумської області. У ході пошуку відповідного матеріалу членам робочої групи та фахівцям в означеній тематиці доведеться вивчити зачну кількість достовірних джерел, ознайомитися з доробком багатьох авторів, які вивчали ключовий часовий відрізок в епосі українського визвольного руху.