003.jpg

Центральною виборчою комісією постановою від 24.07.2020 №245 внесено ряд змін до постанов від 18.05.2020 №88 та від 11.06.2020 №103, згідно з якими за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу згідно зі статтею 70 Конституції України, відділ ведення Державного реєстру виборців (далі - Відділ) може:

  • визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж ту, за якою зареєстровано його місце проживання;
  • визначити виборчу адресу виборцю, який не має зареєстрованого місця проживання.

Для цього необхідно подати заяву до Відділу в паперовій або електронній формі.

Заява в паперовій формі може бути подана виборцем особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства. Під час подання заяви в паперовій формі до відділу ведення Реєстру виборець пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, - паспорт громадянина України у вигляді паспортної книжечки або картки чи тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України).

Заява в електронній формі може бути надіслана виборцем за підписом, прирівняним до власноручного підпису згідно із Законом України "Про електронні довірчі послуги" (кваліфікований електронний підпис), з використанням мережі Інтернет. Така заява повинна містити адресу електронної пошти, на яку виборцю може бути надіслано повідомлення про результати розгляду заяви.

У заяві вказується адреса житла, за якою виборець фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Заява може бути подана не пізніше ніж на пʼятий день з дня початку виборчого процесу — до 10.09.2020 включно.

Важливо: виборець може звернутися до Відділу з новою заявою не раніше ніж через один рік після дати внесення до Державного реєстру виборців останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Заяву в електронній формі можна заповнити на сайті Державного реєстру виборців в інтернеті (www.drv.gov.ua) в сервісі “Кабінет виборців”.

Заява в паперовій формі подається до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем фактичного проживання заявника.

Для мешканців міста Суми: майдан Незалежності, 2 (тел.:60-01-64, 22-00-55).