001.jpg

Державний контроль якості лікарських засобів на території області здійснює Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Сумській області.

Згідно з Положенням про Службу, її основними завданням є реалізація повноважень Держлікслужби на території Сумської області.

Відповідно до покладених на неї завдань Служба здійснює державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог законодавства щодо:

  • якості та безпеки лікарських засобів;
  • порядку відпуску лікарських засобів з аптечних закладів;
  • виконання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Здійснює державний ринковий нагляд в сферах медичних виробів, медичних виробів для діагностики in vitro та активних медичних виробів, які імплантують.

Станом на 01.02.2020 в місті Суми зареєстровано 68 (35% від загальної кількості в області) суб’єктів господарювання (37 - юридичних осіб, 31 – фізичних осіб-підприємців), які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами, що становить 180 місць провадження діяльності. З них: 149 аптек, 28 аптечних пунктів, 3 аптечні склади.

В місті Суми розташовано 17 суб’єктів господарювання, зареєстрованих в інших регіонах України, що становить 77 місць провадження діяльності.

Забезпечення лікарськими засобами сумчан здійснює 1 суб’єкт господарювання (9 аптечних закладів) комунальної форми власності.

Промислове виробництво лікарських засобів в місті здійснюють 4 підприємства: ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання», ТОВ «КУСУМ ФАРМ», ПП «КІЛАФФ», ТОВ «Сумський обласний центр служби крові».

Перевірки здійснюються відповідно до плану, затвердженого Держлікслужбою України. Про проведення перевірки, згідно з вимогами Закону «Про основні засади державного контролю», суб’єкт господарювання  повідомляється не пізніше ніж за 10 днів до дня її здійснення.

Основними порушеннями, які виявляються при проведенні перевірок є:

  • відсутність задокументованої та затвердженої ліцензіатом ефективної системи якості лікарських засобів та плану термінових дій по вилученню неякісних лікарських засобів;
  • неподання повідомлення до органу ліцензування про зміни даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії;
  • незабезпечення діяльності із зберігання лікарських засобів з додержанням вимог належної практики зберігання;
  • незабезпечення визначеними ліцензіатом уповноваженими особами виконання своїх обов’язків у повному обсязі;
  • недотримання порядку відпуску лікарських засобів, порушення вимог законодавства щодо кваліфікації фахівців;
  • недотримання санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів, невідповідність устаткування.

Непоодинокими також є випадки реалізації лікарських засобів із закінченим терміном придатності, без інструкції про застосування та заборонених до використання розпорядженнями Держлікслужби.

За результатами наданих Службою матеріалів перевірок, органом ліцензування прийнято рішення про анулювання ліцензій на провадження діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами 3-х суб’єктів господарювання, які розташовані в місті Суми.

Як же не потрапити на неякісні лікарські засоби?

Перш за все, лікарські засоби потрібно купувати виключно в аптечних закладах. Дозволом на роздрібну торгівлю лікарськими засобами є наявність ліцензії на зазначений вид діяльності. Реалізація лікарських засобів не може здійснюватися дистанційно та шляхом електронної торгівлі, а також поштою і через будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними.

Не потрібно сліпо довіряти рекламі. Перш, ніж вживати ліки, потрібно проконсультуватись із лікарем і уважно прочитати інструкцію про застосування, в якій вказана вся інформація про препарат. Слід звернути увагу на те, що у кожного лікарського засобу є й побічні дії.

Основним документом, який підтверджує якість ліків, є сертифікат, що видається виробником. На запит відвідувача аптека зобов'язана упродовж 2-х діб надати копію сертифіката якості на відповідну серію будь-якого лікарського засобу, який є у продажу.

Купуючи ліки, перш за все потрібно звертати увагу:

  • на ціну: повинен викликати сумнів лікарський засіб, який пропонується за ціною, значно нижчою, аніж раніше, або ж є суттєво дешевшим, аніж аналогічний препарат в інших аптечних закладах;
  • на зовнішній вигляд упаковки: обов’язково потрібно перевірити зовнішній вигляд упаковок, їх цілісність, колір етикеток (порівнювати із попереднім придбаним лікарським засобом). У момент покупки варто перевірити, чи немає просочування або витоку вмісту, забруднення, осаду, помутніння, тощо;
  • на маркування: слід перевірити маркування упаковки на наявність на ній номера серії, реєстраційного номера, інформації щодо терміну придатності та умов зберігання.

До кожного лікарського засобу заводом-виробником додається інструкція щодо застосування, яка повинна містити: назву, загальну характеристику (хімічну назву, основні фізико-хімічні властивості, склад), відомості про фармакологічні властивості, показання для застосування, протипоказання, взаємодію з іншими лікарськими засобами, способи застосування та дози, побічну дію, запобіжні заходи чи інші застереження, а також форми випуску, умови та строки зберігання, умови відпуску (за рецептом лікаря чи без). Іноземне маркування упаковок та інструкцій без перекладу (наявність стікера на доступній мові) також є підставою для сумніву щодо легальності та якості такого препарату.

Законодавство на сьогодні передбачає повернення до аптечного закладу неякісних лікарських засобів. Для того щоб повернути неякісний препарат  до аптечного закладу потрібно підтвердити факт неналежної якості лікарського засобу наступними документами:

  • висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією;
  • розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

Для повернення лікарського засобу необхідно пред’явити розрахунковий документ на його придбання. Лише в такому випадку споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний. Якісні лікарські засоби поверненню не підлягають.

У випадку виявлення сумніву щодо якості лікарського засобу слід звертатися до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Сумській області (м. Суми, вул. Петропавлівська, 86, телефон (0542) 65-20-23). Обов’язково потрібно пред’явити касовий чек, який підтверджує факт придбання лікарського засобу в аптечному закладі. Такі звернення є підставою для проведення позапланових інспекційних перевірок.