004.jpg

Нажаль, воду, яку ми вживаємо важко назвати безпечною. Вона є сприятливим середовищем для розмноження патогенних бактерій та вірусів.

 

Деякі з них можуть викликати короткостроковий дискомфорт, а інші – призвести до летальних випадків.Загалом, згідно класифікації ВООЗ, існує 17 видів інфекційних хвороб, що поширюються через воду. Серед них ротавірусна інфекція.

Ця хвороба сьогодні часто зустрічається, особливо серед дітей. Для неї характерні блювота, діарея, лихоманка, слабкість. Специфічної терапії ротавірусної інфекції немає, тому необхідно симптоматичне лікування та відновлення водно-електролітного балансу.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України в Одесі та Запоріжжі виявили спалахи ротавірусної інфекції. Упродовж 19-25 січня 2024 року в Одесі було госпіталізовано п’ятьох дітей, які відвідували один дошкільний заклад. Також спалах ротавірусної інфекції було зафіксовано 20 січня у Запорізькій області. Зареєстровано 17 хворих, всі дорослі. Це 5 пацієнтів та 2 співробітники одного з медзакладів закритого типу.У минулому 2023 році в Україні було зареєстровано 3 000 випадків ротавірусної інфекції.

Ротавірусна інфекція відноситься до так званих “кишкових” інфекцій. Збудником є ротавірус. Від його потрапляння до організму і до появи перших симптомів минає кілька днів. Назва «ротавірус» походить від латинського слова, що означає «колесо». Таке ім'я вірус отримав через характерну форму мікроорганізму під електронним мікроскопом. Ротавіруси дуже стійкі поза організмом, щоб достовірно знищити їх потрібно використовувати великі концентрації дезінфікуючих засобів. Ротавірусна інфекція надзвичайно заразна, а тому дуже поширена. Половина всіх кишкових інфекцій пов'язана саме з нею. Джерелом найчастіше служить хвора людина або здоровий вірусоносій. Розмножується вірус у клітинах слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і виділяється з калом. Заразитися ротавірусом можна з перших днів хвороби, вірус починає виділятися вже через 12 годин після зараження. А Ранніми ознаками ротавірусної інфекції є різке підняття температури і блювота, пізніше з’являється тривала діарея. Може також спостерігатися біль у животі. У здорових дорослих ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх взагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення внаслідок діареї і блювання.Існує п'ять видів роду ротавірусу, які називають A, B, C, D та E. Люди переважно заражаються видами A, B і C, найчастіше видом А. Всі п'ять видів спричиняють захворювання у тварин. Відомі різні штами ротавірусу А, так звані серотипи. Ротавірус А, на частку якого припадає понад 90 % випадків ротавірусного гастроентериту у людини є ендемічним по всьому світу. Кожен рік цей ротавірус спричинює мільйони випадків діареї в країнах, що розвиваються, майже 2 млн з яких приводять до госпіталізації і приблизно 453 тисяч призводять до смерті дітей віком менше п'яти років.

Ця інфекційна хвороба із фекально-оральним механізмом передачі передається через недоброякісну воду, контакт із забрудненими руками, поверхнями і об'єктами, виділення з поверхні епітелію ротоглотки з дихальним секретом. Захворювання ротавірусною інфекцією характеризується вираженою зимовою (пік захворюваності) сезонністю. Характеризується «кишковий грип» симптомами загальної інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, дегідратацією. Основні симптоми ротавірусу - різке підвищення температури, блювота, яскраво-жовтий пінистий стул, постійний пронос, метеоризм, гучне бурчання в животі і всі відомі прояви застуди, які не завжди можуть проявлятися. Так, іноді кашель, нежить, ангіна проявляються ще до того, як хворий вирішив, що у нього проблеми зі шлунком, як ускладнення грипу. Після зараження дитини вірусом інкубаційний період до появи симптомів триває близько двох днів. Симптоми часто починаються з блювання, потім змінюється на рясну діарею протягом чотирьох-восьми днів. Зневоднення є більш поширеним при ротавірусній інфекції та стає частою причиною смерті при ротавірусній інфекції. Зараження ротавірусом А може відбуватися протягом усього життя: перші зараження зазвичай є симптомними, але наступні інфекції, як правило, легкі або безсимптомні,оскільки імунна система забезпечує деякий захист. Інфекція у новонароджених дітей, хоча і часто трапляється, часто асоціюється з легким або безсимптомним захворюванням; найбільш тяжкі прояви зазвичай виникають у дітей від шести місяців до двох років, літніх людей, і тих, у кого порушена або відсутня імунна система. За рахунок імунітету, придбаного в дитинстві, більшість дорослих не сприйнятливі до ротавірусної інфекції; гастроентерит у дорослих зазвичай має інші причини, ніж ротавірусну, але безсимптомні інфекції у дорослих можуть підтримувати передачу ротавірусної інфекції в суспільстві.Ротавірусна інфекція рідко спричинює ускладнення і для дитини при адекватному лікуванні та нагляді прогноз для життя позитивний. Зазвичай симптоми ротавірусної інфекції проходять за 5–6 днів, незважаючи на це ще протягом двох тижнів хворий вважається заразним і від нього вимагається дотримання карантину. Ротавірусна інфекція зустрічається всюди. Ротавіруси уражають молодняк багатьох видів тварин та є однією з основних причин діареї у диких і свійських тварин по всьому світу. Як патоген свійської худоби, особливо у малих телят і поросят, ротавіруси викликають економічні втрати фермерів за рахунок витрат на лікування, пов'язаних з високою захворюваністю і смертністю.Ці ротавіруси є потенційним резервуаром для генетичного обміну з ротавірусами людини.

Оскільки новонароджені і маленькі діти найчастіше страждають від ротавірусної інфекції, з самого раннього віку для профілактики ротавірусної інфекції дитини необхідно привчати до дотримання правил особистої гігієни. Так, наприклад, один з найпростіших методів профілактики ротавірусної інфекції - звичка мити руки після відвідин вбиральні і перед їжею. Крім того, необхідно відучити дитину від звички облизувати або класти в рот іграшки або інші дрібні об'єкти, з якими грає дитина - ротавірус протягом декількох днів може зберігати активність на зараженій поверхні.Провідним фактором профілактики ротавірусної інфекції є забезпечення комунального благоустрою населених місць, дієвий контроль за питним водопостачанням, відповідністю критеріїв якості та безпечності води питної діючим нормативам. Однак у МОЗ зазначають, що такий спосіб профілактики ротавірусної інфекції не дає 100% гарантій. Цей вірус не знешкоджують навіть антисептики на основі спирту.Найефективніший захист від ротавірусу – щеплення. Відповідна вакцина не входить до Національного календаря профілактичних щеплень України, але її можна купити самостійно. На сьогодні в Україні доступні дві вакцини проти ротавірусної інфекції (краплі) для дітей: дві дози у віці від 6 до 24 тижнів; три дози – у віці від 6 до 32 тижнів.

Своїчасно звертайтеся до лікаря не тільки у разі виникнення перших симптомів недуги, а і заздалегідь для проведення профілактичних дій , та будьте задорові!