004.jpg

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) – це вірус, який, проникаючи в організм людини, починає руйнувати імунну систему, що відповідає за захист організму від хвороб. Цей процес непомітний. Людина, яка живе з ВІЛ, може почувати себе добре протягом багатьох років і навіть не знати, що вона інфікована. Згодом імунна система слабне і людина стає вразливою до хвороб, багатьох з яких можна було б уникнути. Діагноз СНІД (синдром набутого імунодефіциту) зазвичай ставлять через кілька років після зараження ВІЛ, коли в людини виявляється одне або кілька серйозних захворювань.

Таким чином, ВІЛ і СНІД – не одне й те ж саме. ВІЛ - це вірус, який пригнічує імунну систему, а СНІД - це комплекс захворювань, які виникають у людини на фоні низького імунітету. Єдиний спосіб дізнатися, чи є в організмі ВІЛ, – пройти тестування.

Сім причин пройти тестування:

  • отримання результатів тесту допоможе уникнути важкого почуття невизначеності;
  • це дасть вам упевненість у тому, що ви не передасте ВІЛ тим, кого любите;
  • коли ви збираєтеся стати матір’ю, то будете спокійні за майбутнє своєї дитини, оскільки передача вірусу від матері до дитини може бути суттєво знижена (до менш ніж 1%), якщо вагітна жінка приймає антиретровірусні препарати;
  • тестування на ВІЛ не займає багато часу, проводиться анонімно, конфіденційно та безкоштовно;
  • ВІЛ-інфекція в організмі людини без належного лікування призводить до серйозних наслідків стану здоров’я;
  • рання діагностика і своєчасне лікування антиретровірусними препаратами дозволяють зберегти здоров’я людини;
  • сучасне лікування ВІЛ-інфекції доступне в Україні та надається безкоштовно.

Препарати антиретровірусної терапії допомагають запобігти ослабленню імунної системи, знижуючи кількість вірусу в організмі, а отже – розвитку ВІЛ-інфекції в стадію СНІДу.

За умови прийому антиретровірусної терапії у людини відновлюється імунна система і покращується самопочуття, вона може жити повноцінним життям: створювати сім’ю, народжувати здорових дітей, навчатися і мати цікаву роботу, будувати плани на майбутнє та реалізовувати їх.

Щодо детальнішої інформації про проходження безкоштовного тестування та отримання безкоштовної антиретровірусної терапії звертайтесь за телефоном: 0 800 500 45 10 на Національну лінію телефону довіри (дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні), або (0542)343-883, (0542)243-502 в Сумський обласний центр профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та 33-57-57 в кабінет довіри КУ «Сумська міська клінічна лікарня №5».