006.jpg

Кожна жінка і кожен чоловік після досягнення статевої зрілості може стати відповідно матір’ю і батьком. Вагітність має бути запланованою. Ефективні і безпечні засоби контрацепції потрібно використовувати аж до початку того менструального циклу, у який планується зачаття, тобто визначитися з рішенням мати дитину потрібно за 3 – 4 місяці до запліднення.

До планування зародження нового життя майбутні батьки повинні мати інформацію про захворювання в своїх родинах, про свій стан здоров’я. Потрібно звернутися до терапевта, гінеколога, стоматолога, в разі необхідності – до інших фахівців.

Час зустрічі двох статевих клітин батьків має обиратися відповідно до ритму організму кожного, щоб запобігти процесу “старіння” кожної з клітин.

Зародження нового життя не варто планувати на зимові і весняні місяці, оскільки статеві клітини у цей час малорухливі, всі життєві процеси уповільнені.

Алкоголь, паління, наркотики, інфекції – вороги майбутньої дитини, тому батьки мають позбутися шкідливих звичок і хвороб. Інфекції уражують багатьох людей і найчастіше існують у неактивній формі. Під час вагітності інфекція може активізуватися і проникнути в дитину. Але її можна і потрібно вилікувати! За 2 – 3 місяці до зачаття варто уникати продуктів, що містять консерванти, барвники й іншу “хімію”, відмовитися від картоплі, що перезимувала (наприкінці весни – на початку літа), оскільки в ній міститься багато шкідливих речовин.

Розвиток дитини прямо залежить від наявності в організмі матері вітамінів. Майбутні батьки повинні приймати фолієву кислоту по 0,4 мг (400 мкг) на добу за 2 місяці до вагітності. Після настання вагітності жінка повинна продовжити її приймати ще 2 місяці. Фолієву кислоту можуть замінити мультивітаміни з фолієвою кислотою. Фолієва кислота, або вітамін В4, визнана всесвітнім медичним співтовариством як вітамін, що попереджає чимало вад плода, серцево-судинні захворювання і рак товстої кишки.

Коли настала вагітність, батьки мають усвідомити, що єдине важливе для них – здоров’я майбутньої дитини. Тому, якщо робота жінки пов’язана зі шкідливими умовами, їй потрібно змінити її характер. Не рекомендується відвідувати людні місця, переохолоджувати чи перегрівати організм. Зокрема, варто відмовитися від сауни. Необхідні прогулянки у парках і скверах, віддалених від автомагістралей.

Вкрай важлива вакцинація від краснухи за 2 – 3 місяці до планування вагітності. Усі вакцини проти цієї хвороби не шкідливі, мають 95 – 100%-ну ефективність, а створений імунітет зберігається понад 20 років. Ні в якому разі не можна робити щеплення під час вагітності.

Під час вагітності жінці потрібно пройти ультразвукове дослідження (УЗД) плода у 9-11 тижнів і у 18-21 тижнів у фахівця. Більшу кількість досліджень можна проводити тільки за спеціальними показаннями. У разі виявлення внутрішньоутробної інфекції чи порушення функції плаценти разом з лікарем слід докласти всіх зусиль для лікування ще не народженої дитини.

Особливості раціону подружжя, що готується до вагітності. У раціоні повинні бути:

  • телятина, м’ясо кроля, соєві продукти;
  • ікра рибна (чорна і червона), печінка тріски, рослинні олії (соняшникова, маслинова, кукурудзяна та ін.);
  • сир, кефір, сметана, йогурти;
  • рис, кукурудза, овес, гречка, саго, пшоно, насіння соняшника, гарбуза;
  • селера, пастернак, петрушка, салат, кріп, різні види капусти, перцю, гарбуз;
  • бобові;
  • агрус, смородина, яблука, абрикоси, сливи, персики, дині, цитрусові, гранати, журавлина, шипшина, чорниця, обліпиха, виноград;
  • мед (бажано в стільниках), курага (5 – 6 штук на день), родзинки, горіхи (4 – 5 штук на день);
  • компоти із сухофруктів, хлібний квас, тала вода;

Медикаментозна терапія для профілактики генетичних дефектів:

  • Полівітаміни (“Прегнавіт”, “Пренатал” або інші) по 1 капсулі на день протягом 3 місяців.
  • Фолієва кислота по 0,4 мг на день протягом 3 місяців.
  • Аскорбінова кислота по 0,05 мг 2 рази на день (після їжі) під контролем оксалатів сечі протягом 3 місяців.
  • Вітамін Е по 100 мг на день: чоловікові – 3 місяці; жінці у П фазі менструального циклу протягом 3 місяців.

Підготувала міський санолог Наталія Зобова