0012.jpg

1) Закордонний паспорт, візу та проїзні документи оформляйте й сплачуйте ці послуги особисто. Це не дасть можливості торгівцям людьми втягнути Вас у боргову кабалу або вчинити злочин стосовно інших осіб за Вашими документами.

2) Торгівці людьми можуть ввести Вас в оману, використовуючи:

  • різного роду фірми з посередництва в працевлаштуванні за кордоном;
  • туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомств, агенції шоу-бізнесу;
  • оголошення, рекламу в засобах масової інформації та комп’ютерній мережі інтернет. Не реагуйте на рекламу фірми, яка не відповідає вимогам законодавства (не вказує повної назви фірми, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав );
  • незнайомих людей, а часом навіть Ваших родичів, знайомих, друзів, сусідів або колег по роботі чи навчанню.

3) Переговори про навчання, працевлаштування, туристичні подорожі чи шлюби не ведіть наодинці з агентом. Запросіть із собою взяти участь у переговорах свою довірену особу ( це може бути хтось із Ваших близьких). З’ясуйте, чи має агент фірми або підприємець ліцензію на посередництво в працевлаштуванні за кордоном. Таку інформацію Ви можете перевірити в Державному центрі зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України за телефоном (044) 220-50-97 з 17.00 до 18.00 год. з понеділка по четвер, або на інтернет-сайті www. minpraci.qov.ua

4) З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір (контракт), складений зрозумілою для Вас мовою. Такий договір оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у Вас. Не здійснюйте оплат за посередництво в працевлаштуванні.

5) Для виїзду за кордон з метою легального працевлаштування необхідно отримати трудову візу. Працевлаштування за туристичною чи гостьовою візою може закінчитися для Вас нелегальним становищем, експлуатацією, ув’язненням та принизливою депортацією.

6) Термін перебування на території іноземної держави вказаний у візі. Не користуйтеся послугами незнайомих осіб, які пропонують Вам послуги щодо продовження цього терміну.

7) За жодних обставин нікому не довіряйте документів, що засвідчують Вашу особу.

8) Залишіть рідним чи близьким копії свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних квитків та свою нещодавно зроблену фотографію, а також номери телефонів роботодавця, знайомих за кордоном, посольства (консульства) України та свої номер телефону й адресу, де Ви збираєтесь зупинитися.

9) Тримайте при собі також копії національного та закордонного паспортів. В разі необхідності, це відчутно спростить процедуру відновлення документів для повернення в Україну.

10) Якщо Ви опинилися за межами України в скрутному становищі, звертайтеся по допомогу до посольства (консульства) України, яке представлене в цій країні, або до Міністерства закордонних справ України за телефонами (38 044) 238-17-37. Ви також можете звернутися до громадських та благодійних організацій з проханням надати Вам допомогу.

11) Додаткову інформацію можна отримати за телефонами громадських організацій:

8-800-500-22-50 – національна безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми

8(0542)32-55-52 – Сумська міська молодіжна організація “Довіра МЕТ” 8-066-316-80-28

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Міський санолог Наталія Зобова