006.jpg

Інформуємо співвласників багатоквартирних будинків, що з введенням у дію 10.06.2018 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VІІІ (далі – Закон) норми попереднього Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 № 1875-IV, що регулюють надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, управління будинком, спорудою або групою будинків, ремонту приміщень, будинків, споруд втратили чинність.

На даний час чинне законодавство визначає житлову послугу, як послугу з управління багатоквартирним будинком (п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону). Надання житлових послуг здійснюється виключно на договірних засадах (ст. 12 Закону). Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, умови якого повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України (ст. 11 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

На разі Кабінетом Міністрів України типовий договір ще не затверджений. Його проект винесений на громадське обговорення (http://www.minregion.gov.ua/base-law/reg-politics/proekti-regulyatornih-aktiv-dlya-obgovorennya-ta-analizi-regulyatornogo-vplivu/proekt-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-pro-zatverdzhennya-tipovogo-dogovoru-pro-nadannya-poslugi-z-upravlinnya-bagatokvartirnim-budinkom/).

Однак, Законом сторонам надано право до затвердження Кабінетом Міністрів України типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком укладати договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком за формою та на умовах, погоджених між управителем та співвласниками, а у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах - виконавчим органом місцевої ради ( п. 3-1 р. VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону).

Ураховуючи вищевикладені законодавчі норми, виконавчими органами Сумської міської ради був розроблений проект договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком з управителем, призначеним на конкурсних засадах, оприлюднений 03.09.2018 на офіційному веб-сайті Сумської міської ради в підрозділі «Проекти рішень виконавчого комітету Сумської міської ради за 2018 рік»/ «Проекти документів»/ «Документи» (https://smr.gov.ua/uk/dokumenti/reestr-chynnyh-normativnikh-aktiv.html).

Вказаний проект договору направлений на забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку; надання необхідного рівня та якості житлових послуг співвласникам та іншим індивідуальним споживачам, мешканцям, які не є співвласниками будинку, але за згодою власника користуються об’єктом нерухомого майна, отримують житлово-комунальну послугу для власних потреб і оплачують її вартість (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону). У проекті договору визначені реальні механізми впливу співвласників на процес надання житлових послуг, здійснення контролю за його виконанням, як зі сторони споживачів (співвласників, мешканців будинку), так і зі сторони органів місцевого самоврядування в межах наданих їм законом повноважень.

Порушуючи тему укладення договорів з управителями, вкотре звертаємо увагу співвласників, які прийняли рішення щодо передачі функцій з управління будинку управителю, на необхідності згідно з вимогами законодавства не лише обрати управителя, а й затвердити умови договору з ним та обрати уповноважену особу (осіб) під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням (п.п. 2, 3 ч. 2 ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»). У зв’язку з цим пропонуємо співвласникам, які обрали управителя без затвердження умов відповідних договорів, провести чергові збори співвласників з метою вирішення цих питань.

При укладенні договорів з управителем співвласники можуть використовувати положення запропонованого вище проекту договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

Окремо зазначаємо, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 № 109 протоколи зборів співвласників з питань визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміни умов договору з управителем; обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням підлягають подачі до виконавчого комітету

Сумської міської ради з метою їх зберігання та розміщення їх резулятивних частин на офіційному веб-сайті Сумської міської ради.

У свою чергу для призначення субсидій на житлово-комунальні послуги по будинкам, де співвласники самостійно обрали управителя, уповноважену особу та затвердили або змінили умови договору про надання послуги з управління будинком, управитель зобов’язаний надавати до департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради примірник договору, підписаний уповноваженою особою з кошторисом витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, затверджених на зборах співвласників багатоквартирного будинку (пп. 6.2. п. 6 рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 27.06.2018 № 344 «Про заходи щодо реалізації послуги з управління багатоквартирним будинком та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в житлових будинках м. Суми, в яких не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласники яких не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком»).