004.jpg

У квітні 2017 року Сумська міська рада звернулося до суду з позовом в інтересах мешканців будинку № 9 по вулиці Металургів в м. Суми до ПАТ «Сумигаз» про визнання недійсним рішення від 15 грудня 2016 року, визнання права на споживання природного газу за діючими нормами споживання та зобов'язання здійснити перерахунок спожитого природного газу.

Рішенням апеляційного суду Сумської області визнано незаконним та скасовано рішення ПАТ «Сумигаз» від 15 грудня 2016 року щодо визначення мешканцям будинку № 9 по вулиці Металургів в м. Суми з 01 грудня 2016 року режиму споживання, за яким фактичний об'єм спожитого (розподіленого/поставленого) природного газу визначається за граничними об'ємами споживання природного газу населенням згідно з додатком № 10 Кодексу газорозподільних систем та зобов'язано ПАТ «Сумигаз» здійснити перерахунок спожитого природного газу із застосуванням норми споживання природного газу, починаючи з 01 грудня 2016 року.

Апеляційний суд у рішенні прийшов до висновків, що акти про порушення, на підставі яких виносилось рішення комісії ПАТ «Сумигаз», складені не відносно конкретно визначеного споживача, а стосовно об’єкту – житлового будинку №9 по вул. Металургів в м. Суми, тобто акти не містять відомостей про вчинення правопорушення конкретною особою, а відповідно і прийняття ПАТ «Сумигаз» рішення про відповідальність конкретної особи на підставі цього акту є неправомірним.

10.05.2018 року Верховний Суд поставив остаточну крапку по даній справі і залишив рішення апеляційного суду Сумської області від 14 грудня 2017 року без змін.

Таким чином, жителі будинку № 9 по вулиці Металургів в м. Суми можуть звернутись до ПАТ «Сумигаз» з відповідними заявами щодо здійснення їм перерахунку об’ємів спожитого природного газу за час дії вищевказаного рішення комісії починаючи з 01 грудня 2016 року із застосуванням норми споживання природного газу 4,4 куб. м, а з 19.08.2017 року 3,3 куб. м. на одну особу на місяць.

ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОГО СУДУ