004.jpg

У понеділок, 1 квітня, розпочинається прийом заявок на міський конкурс з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства у сфері розвитку громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка з міського бюджету на 2020 рік.

Про умови конкурсу та вимоги до учасників розповіла на брифінгу директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН.

Посадовиця нагадала, що торік у листопаді міська рада затвердила «Міську програму сприяння розвитку громадянського суспільства у м. Суми на 2019-2021 роки», що має розширити сферу відповідальності органів місцевого самоврядування щодо сприяння розвитку громадянського суспільства, а також стати стимулом для громадських організацій у налагодженні співпраці з органами влади, підсилити відповідальність за результативність цієї співпраці. Документ випрацьовували спільно з громадськістю і лише після остаточного узгодження винесли на розгляд депкорпусу. Одним із інструментів досягнення мети програми є проведення міського конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства щодо розвитку громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка з міського бюджету. У січні поточного року виконавчий комітет затвердив Порядок проведення даного конкурсу, а в березні – рішення про власне його проведення.

«Громадянське суспільство називають іще «третій сектор», тобто той, що діє паралельно з владою та бізнесом. Це і творчі спілки, і спортивні організації, профспілки і  інше – той прошарок, від якого ми чекаємо активної участі в житті міста, у прийнятті ефективних рішень, який може вплинути на владу і надати конструктивні пропозиції. Сподіваємось на те, що проекти, які подаватимуться, будуть гідними, таким же буде і рейтинг, який ми вибудовуватимемо серед поданих проектів, у результаті чого місто отримає саме ті проекти, яких не вистачало досі», – сказала Антоніна Кохан.

Вона повідомила, що обсяг фінансування першого конкурсу складає 200 тис. гривень. Спершу, зазначила директор департаменту комунікацій та інформаційної політики, ця цифра була меншою, адже весь бюджет Програми – трохи більше 400 тис. грн., але за наполяганням громадських організацій бюджет конкурсу збільшили майже вдвічі.

Учасниками першого конкурсу можуть бути інститути громадянського суспільства (ІГС) – громадські об'єднання та їх відокремлені підрозділи із статусом юридичної особи, зареєстровані в установленому порядку не пізніше ніж за 12 місяців до оголошення про проведення конкурсу (крім фізкультурно-спортивних товариств, ГО фізкультурно-спортивної спрямованості, ГО осіб з інвалідністю та їхніх спілок, підприємств та організацій невиробничої сфери УТОГу та УТОСу, національних творчих спілок та їхніх регіональних осередків). За потреби, зауважила Антоніна Кохан, в майбутньому коло конкурсантів можуть розширити.

До розгляду прийматимуть програми (проекти, заходи), спрямовані на консолідацію громадського руху міста Суми, запровадження освітніх (просвітніх) та менторських програм для навчання активістів та посадових осіб місцевого самоврядування; стимулювання інститутів громадянського суспільства у підготовці та прийнятті управлінських рішень; стимулювання участі інститутів громадянського суспільства у розвитку міста; налагодження ефективної взаємодії з органами місцевого самоврядування; підвищення професійного рівня та інституційної спроможності інститутів громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування у формуванні та реалізації місцевої політики; сприйняття мешканцями етнічної, релігійної, професійної та іншого роду різноманітності як переваги для розвитку громади.

Основні види діяльності, що можуть бути підтримані: проведення тематичних тренінгів, семінарів, вебінарів, засідань за круглим столом, дебатів; інформаційних компаній; вивчення громадської думки; форумів, фестивалів, конференцій; проведення конкурсів, акцій, ігор, програм; випуск поліграфічної продукції, спрямованої на реалізацію завдань конкурсу; виготовлення та розміщення аудіо-візуальних інформаційних, просвітницьких та методичних матеріалів; виготовлення та розміщення соціальних роликів, фільмів; розробка та друк методичних матеріалів; створення тематичних веб-ресурсів.

Кожен інститут громадянського суспільства може подавати на конкурс кілька конкурсних пропозицій (державною мовою в друкованій та електронній формі), кожна повинна містити заяву про участь затвердженрї форми; опис програми (проекту, заходу) та кошторис необхідних витрат на її реалізацію; листи-підтвердження органів влади, організацій, підприємств, установ за умови їх залучення до виконання програми (проекту, заходу); інформацію про діяльність ІГС (досвід виконання проекту протягом останніх 2 років за рахунок бюджетних коштів та інших джерел фінансування, джерела фінансування ІГС, його матеріально-технічну базу та кадрове забезпечення).

Прийматиме конкурсні пропозиції департамент комунікацій та інформаційної політики в період із 1 квітня по 31 серпня по робочих днях із 13:00 до 16:00 (майдан Незалежності, 2, каб. 70а).

Переможців визначатиме конкурсна комісія шляхом формування рейтингу конкурсних пропозицій. Оцінювання поданих проектів відбуватиметься в три етапи.

ІГС, якого визнають переможцем конкурсу та який отримає фінансову підтримку за рахунок бюджетних коштів, бере участь у співфінансуванні програми в розмірі не менш як 15% необхідного обсягу фінансування.

Тел. для довідок: 70-06-27.