001.jpg

На виконання завдань програми «Суспільні комунікації Сумської міської територіальної громади» на 2023-2025 роки» (зі змінами), що затверджена наказом начальника Сумської міської військової адміністрації № 129-СМР від 28.12.2023, розроблено план консультацій з громадськістю для врахування позиції громадськості щодо визначення пріоритетних завдань для міської влади, найважливіших питань розвитку Сумської міської територіальної громади.

Громадська дорожня карта 

для депутатів Сумської міської ради VIII скликання

та міського голови 2020-2025 років

За результатами публічного громадського обговорення нагальних проблем міста за участі громадських експертів, активних небайдужих містян, кандидатів у депутати Сумської міської ради та на посаду Сумського міського голови було напрацьовано наступний порядок денний для майбутніх представників громади у міській раді 2020-2025 років.

15-16 травня 2018 року делегація Представництва Європейського Союзу в Україні відвідає Суми з офіційним візитом. У рамках візиту відбудеться низка інформаційних заходів, а саме:

Що? Презентація відкритих конкурсів на гранти та проекти ЄС
Коли? 15 травня, 14:00 – 15:30
Де? м. Суми, Premier Hotel Shafran (вул. Замостянська, 1/4), конференц-зала
Для кого? Представники неурядових організацій; зацікавлені у подачі заявок на гранти та проекти ЄС громадяни
Під час заходу буде представлено пріоритети допомоги, яку ЄС надає Україні, можливості співпраці, а також огляд програм Євросоюзу, зокрема інформаційних, освітніх, культурних та бізнес-проектів. Серед них Horizon 2020, Creative Europe, Culture Bridges, Erasmus+, eTwinning Plus, COSME, EU4Business та ін. Також буде презентовано діяльність Інформаційного центру Erasmus+ Youth, який знаходиться у Сумах. Реєстрація обов’язкова за посиланням: http://bit.ly/EU_open_calls_presentation ; подія на Facebook: https://www.facebook.com/events/829644187243727/

ВСТУП

Документ підготований у рамках реалізації польсько-українського проекту «Український самоврядно-громадянський стандарт».

Стратегічними завданнями Сумської міської ради та її виконавчих органів є надання якісних послуг відповідно до норм чинного законодавства та індивідуальних вимог громадян, створення сприятливого середовища для життя, праці, бізнесу.

Задля досягнення цих завдань та з метою поліпшення відносини «влада-громадянин», підвищення рівня довіри мешканців міста до влади, активізації місцевої громади Сумська міська рада укладає даний стандарт.

Під час укладання Стандарту використовувався досвід міста-побратима Сум Любліна та інших муніципалітетів Польщі, який спирається на загальноєвропейські цінності та принципи участі громади у прийнятті управлінських рішень на рівні муніципалітетів, отриманні адміністративних та інших послуг, контролю громадського суспільства за діями влади та самовдосконалення посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Цим документом з метою задоволення права громади на самостійне урядування, налагодження дієвого діалогу між міською владою та громадою, забезпечення відкритості, доступності, прозорості у своїй діяльності, сприяння громадській активності та впровадження європейських стандартів місцевої демократії, встановлюються базові стандарти діяльності посадових осіб місцевого самоврядування Сумської міської ради за напрямками:

«влада для громади»

надання якісних адміністративних послуг, чіткість, зрозумілість, об’єктивність та публічність в ухваленні управлінських рішень, гарантія доступу до інформації, створення сприятливого середовища для життя, праці, бізнесу, відпочинку та покращення добробуту сумчан;

«суспільна партиципація»

підтримка громадської активності, спонукання до самоорганізації та самостійного врядування громади, сприяння діяльності громадських організацій, органів самоорганізації населення, підтримка партнерського соціального діалогу, забезпечення можливості мешканцям брати участь у розподілі частини міського бюджету та в ухваленні управлінських рішень;

«дієва адміністрація та ефективне управління»

створення оптимальної організаційної структури міської влади, професіоналізм та компетентність працівників усіх рівнів, забезпечення кваліфікації, етики, ефективності та якості діяльності посадових осіб;

«суспільна довіра»

проведення моніторингу бажань та очікувань громади, підтримка місцевої ініціативи, суспільних інновацій, реалізація спільних проектів, забезпечення дієвого діалогу з громадою та проведення громадських консультацій.

Управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації було перевірено стан здійснення виконавчим комітетом Сумської міської ради делегованих повноважень органів виконавчої влади щодо вирішення відповідно до чинного законодавства питань про проведення зборів, мітингів, маніфестацій та демонстрацій.

Управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації було перевірено стан здійснення виконавчим комітетом Сумської міської ради делегованих повноважень органів виконавчої влади щодо вирішення відповідно до чинного законодавства питань про проведення зборів, мітингів, маніфестацій та демонстрацій.

Установлено, що на виконання пп. 3 п. б ч. 1 ст. 38 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.39 Конституції України виконавчим комітетом Сумської міської ради було забезпечено сприяння політичним партіям й громадським організаціям в проведенні зборів і мітингів, маніфестацій і демонстрацій.

Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської облдержадміністрації було перевірено стан здійснення виконавчим комітетом Сумської міської ради делегованих повноважень органів виконавчої влади щодо вирішення відповідно до чинного законодавства питань про проведення зборів, мітингів, маніфестацій та демонстрацій.