006.jpg

Основна мета міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» – надання соціальних гарантій окремим категоріям громадян, а також створення додаткової системи задоволення потреб пільговиків, привернення уваги громадськості до проблем і потреб ветеранів, інвалідів, підвищення рівня їх соціальної захищеності на основі ефективного використання бюджетних ресурсів міста.

З початку року на виконання заходів міської програми з міського бюджету профінансовано 40 684,5 тис.грн. Порівняно з 2016 роком витрати збільшилися в 2,1 рази. Таке підвищення пов’язане насамперед зі збільшенням витрат на одноразові виплати мешканцям міста та на надання пільг, передбачених чинним законодавством, які раніше надавались за рахунок коштів державного бюджету.

На сьогодні міська програма «Місто Суми – територія добра та милосердя» охоплює широкий спектр соціальної діяльності. Багато мешканців міста, які опинилися в складних життєвих обставинах, потребують матеріальної допомоги. В рамках міської програми, матеріальна допомога надається на оплату лікування та придбання медикаментів, донорських компонентів, імплантатів, виробів медичного призначення.

Сумчанам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечується безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів. Наразі 241 громадянин мав змогу безкоштовно придбати ліки. Також для постраждалих внаслідок ЧАЕС, передбачено право на пільговий проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним чи залізничним транспортом.

Значний обсяг коштів (32 252,1 тис. грн.) направлено на надання інших пільг (проїзд окремих категорій громадян у міському автомобільному та електричному транспорті, а також на залізничному транспорті приміського та міжміського сполучення, надання пільг на оплату послуг зв’язку), які раніше надавались за рахунок субвенції з державного бюджету місцевому.

Не залишаються осторонь і Почесні донори України – мешканці міста Суми. Вперше в 2017 році Почесним донорам надається одноразова матеріальна допомога. З початку року 676 донорів отримали матеріальну допомогу на загальну суму 338,0 тис. грн. Також, Почесним донорам забезпечується 25% пільги на оплату житлово-комунальних послуг і безкоштовний проїзд електротранспортом.

Почесним громадянам міста Суми передбачена виплата щомісячної грошової винагороди, а також компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування і 100% пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

У 2017 році вперше міською програмою передбачено надання одноразової матеріальної допомоги особам, у яких під опікою перебуває двоє чи більше повнолітніх недієздатних осіб. Наразі 7 опікунів у яких під опікою знаходяться 14 підопічних отримали матеріальну допомогу на загальну суму 17,5 тис.грн.

Підтримують фінансово і військовослужбовців. 101 мешканець міста Суми, що проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, отримали одноразову матеріальну допомогу на загальну суму 303,0 тис. грн.

Враховуючи постійний ріст цін на медикаменти в 2017 році вперше започатковано надання матеріальної допомоги дітям, хворим на онкологічні та онкогематологічні захворювання. Для придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення з початку року 16 дітям надано матеріальну допомогу на загальну суму 200,0 тис. грн.

З метою стимулювання дітей з багатодітних сімей до здобуття ними вищої освіти до міської програми включено видатки на виплату одноразової матеріальної допомоги дітям з багатодітних сімей, які в 2017 році вступили до вищих навчальних закладів. З початку року 20 дітей з багатодітних сімей отримали кошти на загальну суму 32,8 тис. грн.

Окрім зазначеного, програмою фінансується безкоштовне харчування дітей у дошкільних навчальних закладах та учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, батьки яких є учасниками бойових дій в Афганістані. В 2017 році в бюджеті передбачено видатки на загальну суму 37,8 тис. грн. для 70 дітей.

Міською програмою «Місто Суми – територія добра та милосердя» передбачено надання щомісячних стипендій, мешканцям міста Суми. З початку року 9 осіб, яким виповнилося 100 і більше років, отримали щомісячну стипендію на загальну суму 21,8 тис. грн. Протягом року 3 учасників бойових дій, які захищали та визволяли місто Суми від фашистських загарбників у період Великої Вітчизняної війни та 8 ветеранів підпільно-партизанського руху отримали щомісячну виплату на загальну суму 86,4 тис. грн. Також, 22 особам – учасникам бойових дій та інвалідам війни, яким виповнилось 95 і більше років, надано щомісячну стипендію на загальну суму 51,8 тис. грн.

Крім цього, з нагоди Дня народження, 7 громадянам, яким виповнилося 100 і більше років, надали одноразову грошову допомогу на загальну суму 7 тис. грн.

Під час проведення у місті святкових заходів з нагоди Дня захисника Вітчизни, Дня Перемоги, річниці виведення військ з Афганістану та інших свят, проводиться виплата одноразових допомог з метою вшанування учасників бойових дій, ветеранів війни та праці, інвалідів та дітей-інвалідів, громадян постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Також у числі заходів організовуються святкові обіди, проводиться вечірній показ вистав театральних студій осіб з обмеженими фізичними можливостями «Театр на узбіччі театру». На святкові заходи в міському бюджеті затверджено видатки на загальну суму 134,6 тис. грн, з яких на даний момент використано 104,2 тис. грн.

Для реалізації соціального захисту та соціального забезпечення ветеранів та інвалідів, громадським організаціям, що опікуються ними, надається фінансова підтримка. З початку року такі організації як «Сумська міська організація ветеранів України», «Ковпаківська районна організація ветеранів м. Суми», «Сумське міське громадське відділення ветеранів Всеукраїнського об’єднання ветеранів» та громадська організація «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Феліцитас» отримали фінансову підтримку на загальну суму 901,5 тис. грн.

Окрім вище переліченого, міська програма включає в себе надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Такими пільгами користуються сім’ї, в яких виховуються онкохворі діти, інваліди з дитинства І-ІІ групи з діагнозом ДЦП та діти-інваліди з діагнозом ДЦП, сім’ї інвалідів I та II груп по зору, сім’ї загиблих в Афганістані воїнів – інтернаціоналістів, а також сім'ї осіб, які загинули під час участі у Революції Гідності.

Всього заходами програми на сьогодні охоплено близько 77 тисяч громадян. Міська програма «Місто Суми – територія добра та милосердя», спрямована на підвищення рівня соціальної захищеності, й надалі привертає увагу громадськості до проблем і потреб ветеранів, інвалідів та інших малозахищених верств населення.