001.jpg

Однією з обставин, за яких нещасні випадки визнають пов’язаними з виробництвом — є одержання травм або смерть потерпілого під час виконання трудових (посадових) обов’язків у разі перебування його у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння, підтвердженого відповідним медичним висновком, за наявності технічних або організаційних причин настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) або у разі, коли потерпілий не був відсторонений від виконання робіт відповідно до вимог правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства (установи, організації) або колективного договору (п. 52 підпункт 23 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337).

Законодавством визначено підстави, за яких власник або уповноважений ним орган можуть відсторонити працівника від роботи:

• при появі на роботi у нетверезому станi, станi наркотичного або токсичного сп’янiння;

• якщо працівник відмовляється або ухиляється вiд обов’язкових медичних оглядiв, навчання, iнструктажу i перевiрки знань з охорони працi та протипожежної охорони;

• в iнших випадках, передбачених законодавством (ст. 46 Кодексу законів про працю України).

Особливо це актуально для установ, що мають у своєму штаті водіїв. Адже керування транспортними засобами у стані сп’яніння (у тому числі наркотичного) є вкрай небезпечним: дорожньо-транспортні пригоди зі смертельними наслідками трапляються, як правило, з вини водія, що кермував у нетверезому стані. А один із запобіжних заходів — саме відсторонення від роботи такого працівника.

Відсторонення від роботи — це тимчасове позбавлення працівника, який перебуває у трудових правовідносинах із підприємством, можливості реального здійснення ним права на працю. Усунення від роботи провадиться власником на підставі виявленого ним факту, через який власник має право усунути або зобов’язаний усунути працівника від роботи.

Нормативними документами не визначено типового порядку відсторонення працівників від роботи, яким би можна було скористатися при розробленні положення про відсторонення на підприємствах. Роботодавцю доцільно розробити Порядок відсторонення від роботи працівників у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння, в якому передбачити зразки Акту огляду працівника на встановлення факту сп’яніння та Акту відсторонення працівника від роботи.

За інформацією відділу профілактики страхових випадків
Сумського міського відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України у Сумській області