001.jpg

Усім відомо, що зима - це не лише довгоочікувані зимові свята, зимові розваги, але й період, коли погодні умови погіршуються і збільшується небезпека травмування.
У зв’язку зі зниженням температури повітря актуальнішою стає проблема безпечного виконання робіт на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях.
Роботодавцям необхідно створити безпечні умови праці під час холодів для працівників, які працюють або перебувають на відкритому повітрі — особливо при роботі на відкритих майданчиках чи у приміщеннях, які не обігріваються, на транспортних засобах, при пересуваннях до об’єкта (між об’єктами) та під час здійснення охорони об’єктів.

Порядок виконання робіт за певних погодних умов визначається нормативно-правовими актами з охорони праці, будівельними нормами і правилами, проєктно-технологічною документацією (проєкти виконання робіт, технологічні карти), інструкціями з експлуатації конкретних механізмів, машин, устаткування та інструкціями з охорони праці.

Заходи з профілактики несприятливого впливу холоду повинні передбачати затримку тепла, попередження вихолоджування виробничих приміщень, добір раціональних режимів праці та відпочинку, використання засобів індивідуального захисту, і навіть заходи щодо підвищення захисних сил організму.
У свою чергу, працівникам треба дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства - такими є вимоги статті 14 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII.
Загальновідомо, що основними причинами настання нещасних випадків узимку є організаційні, в яких переважає людський фактор. Травми на виробництві – це перш за все, порушення вимог нормативно-правових актів, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, а також особистої безпеки. Зокрема: порушення трудової та виробничої дисципліни, порушення вимог інструкцій з охорони праці, порушення режиму праці та відпочинку, незастосування засобів індивідуального захисту, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, особиста необережність. У зимовий період збільшується кількість випадків падіння працівників під час пересування пішки та настання дорожньо-транспортних пригод.
Тому, в зимовий період працівникам рекомендовано пересуватися тільки по тротуарах та пішохідних доріжках, вдягати зручне взуття на низьких підборах та неслизькій підошві, дивитися під ноги та обходити небезпечні місця, ходити не поспішаючи, триматися подалі від будинків – ближче до середини тротуару з метою попередження травмування від падіння з даху снігу, бурульок тощо.
Наголошуємо, що важливим заходом запобігання травматизму взимку є проведення на підприємствах профілактичних заходів з питань охорони праці, позачергових інструктажів для працівників щодо безпечного поводження під час пересування в складних погодних умовах, а водіям транспортних засобів – інструктажів із безпеки дорожнього руху.
Якщо все ж таки з працівником на виробництві трапився нещасний випадок, то роботодавцю необхідно керуватися «Порядком проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р.
Необхідну консультацію стосовно того, як діяти у випадках травматизму, нададуть фахівці відділу профілактики страхових випадків Сумського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області за телефоном 77-08-21.