004.jpg

Сумське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області нагадує, що 04.06.2021 набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки», яким було запроваджено перехідну модель роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності.

Таким чином, з червня поточного року заклади охорони здоров’я поступово почали роботу із формування та внесення медичних висновків про тимчасову непрацездатність до Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я відповідно до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність. З першого жовтня 2021 усі заклади охорони здоров’я перейшли на створення медичних висновків замість видачі паперових лікарняних.

Нагадуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 328 затверджено Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Реєстр формує та веде Пенсійний фонд України, який є володільцем інформації, що міститься в ньому.

Зупинимось на найвагоміших питаннях, що хвилюють застрахованих осіб міста Суми з приводу призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування в умовах формування е-лікарняних.

Що таке електронний лікарняний?

Е-лікарняний - електронний документ, що формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності Пенсійного фонду України, засвідчує факт тимчасової непрацездатності особи та є підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Е-лікарняний формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або рішення органу опіки та піклування.

Що таке медичний висновок про тимчасову непрацездатність?

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) - електронний документ, що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність та може бути підставою для створення е-лікарняного. Формування медичних висновків в Реєстрі ідентифікованим пацієнтам здійснюється лікуючим лікарем при пред’явленні паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу не працездатного і не може бути платною послугою в суб’єктів господарювання незалежно від форми власності.

Який документ мені видасть лікар, як підтвердження моєї тимчасової непрацездатності?

За результатом проведення експертизи тимчасової втрати працездатності та встановлення факту тимчасової непрацездатності пацієнту лікуючий лікар формує медичний висновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Медичний висновок містить, зокрема такі відомості:

1) номер запису в Реєстрі;

2) вид медичного висновку («медичний висновок про тимчасову непрацездатність»);

3) суть висновку лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність;

4) період дії медичного висновку (дата початку періоду дії, дата завершення періоду дії);

5) посилання на попередній медичний висновок про тимчасову непрацездатність;

6) відмітку про початок нового випадку тимчасової непрацездатності.

Для підтвердження факту тимчасової непрацездатності лікуючий лікар уточнює факт отримання непрацездатною особою смс повідомлення про створення медичного висновку та, у разі потреби, друкує інформаційну довідку про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (номер з 16 символів у форматі ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ, який зазначений в ЕСОЗ).

Етапи отримання е-лікарняного:

1) працівник звертається для медичного огляду до лікаря;

2) лікар встановлює факт непрацездатності та за наявності технічних можливостей формує електронний медичний висновок у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;

3) в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову втрату працездатності формується листок непрацездатності з унікальним реєстраційним номером;

4) водночас він надсилається роботодавцю в його кабінет страхувальника і працівнику в його особистий кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua). 

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність з моменту накладання на нього КЕП лікуючого лікаря автоматично передається з електронної системи охорони здоров’я до Електронного реєстру листків непрацездатності.

Сформований е-лікарняний із Електронного реєстру листків непрацездатності автоматизованим шляхом потрапляє до Реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України у закритому вигляді та відразу відображається в Електронному кабінеті страхувальника (роботодавця).

У кабінеті страхувальника е-лікарняний перебуватиме у відповідному статусі. Після того, як лікарняний буде повністю закритий, він через 7 днів переходить в статус “Готовий до сплати”, тобто готовий для нарахування виплат. На підставі сформованої заяви-розрахунку за даними Реєстру страхувальник може здійснювати виплату.

Чи буде мій е-лікарняний в мобільному додатку Порталу Дія?

Ні, інформацію про електронний лікарняний з використанням Порталу Дія Ви перевірити не зможете.

Із використанням Порталу Дія Ви зможете перевірити інформацію про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність.

Для цього необхідно на Порталі Дія ввести у спеціальному розділі інформацію про номер запису про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків та відомості про непрацездатну особу достатні для її однозначної ідентифікації електронною системою охорони здоров’я.

Перевірити інформацію про сформований вам е-лікарняний Ви можете на веб порталі Пенсійного фонду України у розділі “Застрахованим особам”, натиснувши на іконку “Дані з Електронного реєстру листків непрацездатності” та здійснивши вхід до особистого кабінету.

Чи потрібно роздруковувати е-лікарняний, та надавати роботодавцю будь-які паперові підтвердження факту тимчасової непрацездатності?

Вам не потрібно роздруковувати е-лікарняний та надавати роботодавцю будь-які паперові підтвердження факту тимчасової непрацездатності.

Ви маєте повідомити про відкриття е-лікарняного свого роботодавця будь-яким зручним обом способом, наприклад, телефоном.

Як мій роботодавець дізнається, що в мене відкритий е-лікарняний?

Ви маєте повідомити про відкриття е-лікарняного свого роботодавця будь-яким зручним способом, наприклад, телефоном.

Чи можна отримати МВТН без укладеної декларації?

Так, інформація про пацієнта вноситься до електронної системи охорони здоров’я та формується МВТН.

Детальніше про Електронний кабінет страхувальника (роботодавця) можна дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію Пенсійного фонду України за номером: 0 800 503 753.

У разі виникнення запитань щодо оплати е-лікарняних роботодавцями можна дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію Фонду соціального страхування за номером: 0 800 50 18 92.