006.jpg

Питому вагу нещасних випадків на виробництві становлять такі, які стались від ураження працівників електричним струмом. З метою недопущення порушень вимог нормативних документів з охорони праці відділом профілактики страхових випадків Сумського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області підготовлені рекомендації по організації та проведенню робіт по електричним та механічним випробуванням устаткування суб’єктами господарювання.

Механічні та електричні випробування (індивідуальних засобів захисту та монтажних пристосувань, машин і механізмів) потрібно проводити за нарядом бригадою у складі не менше ніж дві особи, з яких виконавець робіт повинен мати V групу з електробезпеки, а інші — не нижче ніж IV. Випробування виконує персонал, що пройшов спеціальне навчання та перевірку знання схем і правил проведення випробувань. Особи, допущені до проведення випробувань, повинні мати відмітку про це в посвідченні про перевірку знань.

Механічні випробування захисних засобів і монтажних пристосувань слід проводити на спеціально обладнаних стендах приладами, що пройшли відповідну перевірку. Електричні випробування має проводити лабораторія, зареєстрована в органах ДП «Укрметртестстандарт» (п. 6.6 розд. VI Правил безпечної експлуатації контактної мережі та пристроїв електропостачання автоблокування залізниць, затверджених наказом МНС від 13.01.2012 № 19, НПАОП 60.1-1.02-12; далі — Правила).

Згідно з Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Держнаглядохоронпраці від 09.01.1998 № 4; НПАОП 40.1-1.21-98) випробування проводять бригади у складі не менше двох працівників, з яких керівник робіт повинен мати групу IV, а інші — групу III. Їх можуть виконувати лише працівники, які пройшли спеціальну підготовку і перевірку знань схем випробувань і правил в обсязі розділу 7 та мають практичний досвід проведення випробувань в умовах діючих електроустановок, одержаний у період стажування, тривалістю не менше ніж місяць під контролем досвідченого працівника з групою III.

Перевірку знань слід проводити одночасно із загальною перевіркою знань Правил у ті ж строки і тією ж комісією. До її складу включіть спеціаліста з випробування устатковання, який має V групу з електробезпеки, під час перевірки знань працівників, які проводять випробування в електроустановках напругою понад 1000 В, і групу IV — під час перевірки знань працівників, які проводять випробування в електроустановках напругою до 1000 В. Про результати перевірки зробіть відповідний запис у посвідченні та в журналі (п. 7.6.2 НПАОП 40.1-1.21-98).

Випробування в електроустановках напругою понад 1000 В потрібно проводити за нарядом, а електродвигунів такої ж напруги, від яких від’єднані кабелі живлення і кінці їх заземлені, — за розпорядженням (п. 7.6.3 НПАОП 40.1-1.21-98).

Масові випробування ізоляційних матеріалів і виробів (засобів захисту, різних ізоляційних деталей тощо), що проводять поза електроустановкою напругою понад 1000 В із використанням стендів, у яких струмовідні частини закриті суцільними або сітчастими огородженнями, а двері забезпечені блокуванням, може виконувати особа з групою IV одноосібно в порядку поточної експлуатації (п. 7.6.8 НПАОП 40.1-1.21-98). У цьому випадку йдеться про залучення спеціально навчених працівників, які спеціалізуються лише на «масовому» випробуванні засобів електрозахисту.

Шаблон наряду-допуску для робіт в електроустановках, форма якого наведена у додатку 4 до Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів (НПАОП 40.1-1.21-98).

Порядок проведення робіт за нарядом-допуском, розпорядженням та в порядку поточної експлуатації в електроустановках визначає роботодавець, наприклад у Положенні про енергетичну службу підприємства.