002.jpg

З метою забезпечення соціального захисту, компенсації втраченого заробітку, надання фінансової та медичної допомоги з початку 2020 року Фонд соціального страхування України здійснив видатки на загальну суму 7,435 млрд. грн.

За І квартал 2020 року Сумське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області здійснило видатки  на суму 60052,8 тис. грн.

Зокрема, на фінансування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей Фонд спрямував 2,813 млрд. грн., з яких Сумське міське відділення направило 26543,7 тис. грн.

Для здійснення перерахунку цих виплат на 11% починаючи з березня поточного року Фондом додатково направлено 76,9 млн. грн., проіндексовані допомоги виплачені 205200 особам, у т.ч. Сумським міським відділенням проіндексовано 940,78 тис. грн. 2900 особам.

Також Фондом 100% профінансовано одноразові страхові виплати, медико-соціальні послуги та реабілітаційне лікування.

Для надання матеріального забезпечення працюючим, зокрема, допомог по тимчасовій непрацездатності і допомог по вагітності та пологах, Фонд направив 4,375 млрд. грн., Сумське міське відділення – 30234,1 тис. грн.

Здійснення видатків за листками непрацездатності здійснено з подовженням стандартних строків фінансування через зменшення надходжень від ЄСВ (до прогнозованого рівень) та недостатність резерву коштів у бюджеті Фонду на 2019-2020 роки.

Бюджет Фонду – це частка від єдиного внеску, який щомісяця сплачує працівник, або за нього це робить роботодавець. Від суми зібраного ЄСВ до Фонду направляється 9,5727 %. По мірі сплати роботодавцями ЄСВ кошти надходять на рахунок Фонду – та одразу направляються на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.

Фонд здійснює фінансування на підставі отриманої від роботодавця заяви-розрахунку – саме від дати її подачі, у першу чергу, залежить дата виплати. Тому, для пришвидшення виплати допомоги необхідно, щоб працівник одразу надавав листок непрацездатності до роботодавця, а той, у свою чергу, не затягував подачу заяви-розрахунку.

Також повідомляємо, що з метою стабілізації фінансового стану та здійснення усіх виплат вчасно та в повному обсязі виконавчою дирекцію Фонду проведено роботу та надано пропозиції щодо внесення змін до Державного бюджету України на 2020 рік.

Наразі розроблено відповідний проєкт постанови Кабінету Міністрів України.

Сумське міське відділення управління
виконавчої дирекції Фонду соціального
страхування України у Сумській області