004.jpg

Особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, надається щомісячна грошова допомога на догляд. Необхідність постійного стороннього догляду за такою особою з інвалідністю визначається висновком лікарської комісії медичного закладу.

Отримувачем допомоги може бути людина, яка проживає разом із особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, - родичі, дружина або чоловік, повнолітні діти, батько або мати, дідусь чи бабуся особи з інвалідністю.
Розмір виплати розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців, і не може бути вищим за прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць.

Виплата щомісячної грошової допомоги припиняється, якщо:

  • сталися зміни у складі сім’ї у зв’язку зі смертю або зміною місця проживання особи з інвалідністю, за якою здійснюється догляд, чи особи, якій надається допомога на догляд;
  • особа з інвалідністю влаштована на повне державне утримання або стаціонарне лікування впродовж повного календарного місяця;
  • закінчився строк встановленої інвалідності I чи II групи.

Про обставини, внаслідок яких припиняється виплата допомоги на догляд, необхідно повідомити департамент протягом 10 днів. Виплата допомоги припиняється з наступного місяця після виникнення зазначених змін.