002.jpg

Державна реабілітаційна установа «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» (далі – Центр), створена в 2001 році за участі Міжнародної організації праці, є провідною реабілітаційною установою сфери управління Міністерства соціальної політики України. Змістом і метою діяльності Центру є надання реабілітаційних послуг особам з інвалідністю – громадянам України для їх психологічного, соціального, професійного, фізичного відновлення та зростання. Реабілітацію в Центрі проходять особи з інвалідністю з усіх регіонів України, включаючи таких з числа учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та учасників бойових дій тощо. З початку діяльності в Центрі пройшли реабілітацію майже 3500 пацієнтів та слухачів, кожний другий з яких працевлаштований на відкритому ринку праці за сприяння Центру та місцевих органів служби зайнятості.

Центр розташований поблизу с. Лютиж Вишгородського району Київської області в мальовничій лісопарковій місцевості на березі Київського водосховища. Увага та милосердя співробітників _ психологів, лікарів, викладачів, соціальних працівників, фізичних реабілітологів, обслуговуючого персоналу забезпечують комфортне перебування в Центрі, а повноцінне триразове харчування та безпечний екологічний стан сприяють зміцненню та підвищенню реабілітаційного потенціалу людини. В реабілітаційному процесі активно задіяні зали з лікувальної фізкультури, басейн, бальнеовідділення, масажний кабінет, спортивний майданчик, проведення дискотек, конкурсів, тематичних вечорів ефективно підвищують психоемоційний стан реабілітантів.

У процесі психологічної реабілітації беруть участь висококваліфіковані, досвідчені психологи, які працювали з українськими бійцями безпосередньо в зоні АТО та продовжують надавати послуги з психологічної реабілітації особам, які одержали психотравми у зоні бойових дій на сході України та під час Революції Гідності.

Згідно з Порядком проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності затвердженим Постановою КМУ 27.12.2017 р. № 1057, реабілітаційні заходи у Центрі проводяться за Програмою психологічної реабілітації та на підставі відповідної угоди.

Свою оздоровчу та психокорегуючу діяльність Центр на вищому професійному рівні поєднує з професійним навчанням осіб з інвалідністю, яке допомагає здобути нову робітничу професію. В оснащених навчальних кабінетах і майстернях особи з інвалідністю можуть опанувати наступні професії: бджоляр (термін 6 міс.), взуттьовик з ремонту взуття (термін 10 міс.), вишивальник (термін 11 міс.), манікюрник (термін 3,8 міс.), обліковець з реєстрації бухгалтерських даних (термін 10 міс.), оператор комп'ютерного набору (термін 10 міс.), перукар (перукар – модельєр) (термін 6 міс.), секретар керівника (організації, підприємства, установи) (термін 10 міс.), слюсар з ремонту автомобілів (термін 10 міс.), швачка (термін 10 міс.). Початок професійної реабілітації за вказаними професіями здійснюватиметься з 1 вересня 2018 року. Для того, щоб вступити до Центру необхідно подати або надіслати до його приймальної комісії наступні документи:

- заява про вступ до Центру із зазначенням обраної професії;

- копія документа про освіту (для професійної реабілітації);

- медична довідка (лікарський професійно – консультативний висновок) за формою № 086/о;

- довідка МСЕК (ЛКК) про встановлення групи інвалідності (копія);

- виписка з особової амбулаторної картки стосовно динаміки інвалідизуючого захворювання за останні 2 роки;

- копія паспорта (сторінки із зазначення П.І.Б., яким органом і коли виданий, місце проживання);

- дві фотокартки розміром 3x4;

- індивідуальна програма реабілітації, видана МСЕК (ЛКК) (копія);

- рекомендація центру зайнятості (за результатами наданих профорієнтаційних послуг) (для професійного навчання);

- гарантійний лист про працевлаштування (при наявності) від підприємств, організацій, установ, що дає право на переважне зарахування до Центру (за наявності);

- заява про згоду на збір, обробку та збереження персональних даних;

- копія ідентифікаційного коду.

Реабілітація, проживання, харчування в Центрі здійснюється для осіб з інвалідністю безкоштовно, за рахунок коштів Державного бюджету, а психологічна реабілітація протягом 18 днів – за рахунок коштів місцевих бюджетів за місцем проживання реабілітанта (на засадах тристоронньої угоди). З метою вступу до Центру реабілітант спочатку має звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання задля вибору виду реабілітації та підготовки відповідних документів.

Адреса приймальної комісії Центру:
Урочище «Туровча лісова», 2, с. Лютіж, Вишгородський район, Київська область, 07352;
тел./факс (904596) 40-0-11, (044) 425-84-91;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
web-сайт: http://www/vcpri.com.ua.