002.jpg

Малозабезпечена сім'я – це сім'я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий від встановленого рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для сім’ї. А відтак, розмір допомоги залежить від складу сім’ї і отриманих доходів. Визначається допомога як різниця між встановленим рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом.

У 2024 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму становить:

  • для працездатних осіб - 55% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1665,40 гривень);
  • для осіб, які втратили працездатність, та осіб з інвалідністю – 100% прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність (2361 гривень);
  • для дітей - 140% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до 6 років - 3588,20 гривень, від 6 до 18 років - 4474,40 гривень, від 18 до 23 років (за умови навчання за денною формою) - 4239 гривень).

При розрахунку допомоги враховуються доходи за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за її призначенням.

У разі звернення в лютому - квітні 2024 року враховуються доходи за III та IV квартал 2023 року, а саме з 01.07.2023 по 31.12.2023.

До доходу членів сім’ї, які беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф, не враховуються отримані ними у період безпосередньої участі у зазначених заходах грошове забезпечення та інші виплати, а також види соціальної допомоги, передбачені законодавством для військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, працівників інших військових формувань.

До складу малозабезпеченої сім'ї включаються: чоловік, дружина; рідні, усиновлені діти цих осіб віком до 18 років та старші, що навчаються за денною або дуальною формою навчання до досягнення 23-х років і які не мають власних сімей; неодружені повнолітні діти, які визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II груп або особами з інвалідністю I групи і проживають разом з батьками; особа, яка проживає разом з одинокою особою з інвалідністю I групи і здійснює догляд за нею; жінка та чоловік, які проживають однією сім'єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей. Особи, які перебувають на повному державному утриманні до складу сім’ї не включаються.