0012.jpg

Роз’яснюємо законодавство, яким визначається порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку.
До одиноких осіб належать громадяни, які не мають працездатних родичів зобов’язаних за законом їх утримувати (повнолітні дочка, син, внуки, правнуки).

Соціальна допомога призначається за умов:

  • досягнення особою 80 років
  • наявності висновку ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді
  • отримання пенсії відповідно до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»
  • не отримання надбавки до пенсії на догляд або компенсації на догляд, які надаються органами Пенсійного фонду та соціального захисту населення (у разі коли така надбавка чи компенсація виплачується, допомога
  • призначається лише у разі припинення вказаних виплат)

Розмір ДСД складає 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у 2023 році - 837,20 гривень.

Інформація про відсутність працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зобов'язаних за законом їх утримувати, зазначається у поданій заяві про призначення допомоги на догляд, інформація про склад сім’ї зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

Консультації надаються у департаменті за телефонами: 788-888 (багатоканальний), (050) 4078002, (050) 4078199 або при безпосередньому зверненні до Громадської приймальні (вул. Харківська, 35 каб. 135).