001.jpg

У рубриці «Запитували – Відповідаємо» відповіді на питання щодо державної компенсації за програмою «Прихисток»

1. Чи можна отримати компенсацію за програмою «Прихисток», якщо є заборгованість по ЖКП?

  • Відповідь: ні, не можна.

Відповідно до постанови КМУ від 29.04.2022 № 333 (зі змінами), компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується за умови відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги. Факт відсутності заборгованості особа, що розмістила переселенців, підтверджує своїм підписом, що проставляється у заяві про отримання компенсації.

Звертаємо увагу, що згідно із законодавством власники житла несуть відповідальність за подання достовірних відомостей, які впливають на право отримання компенсації, в тому числі щодо наявної заборгованості.

2. Чи потрібно повідомляти департамент соцзахисту про безкоштовне розміщення у житловому приміщенні ВПО?

  • Відповідь: так, обов’язково.

Власники житла, що розмістили переселенців, зобов’язані не пізніше наступного робочого дня з дня їх розміщення подати повідомлення за встановленою формою.

Повідомлення подається в паперовій формі особисто в департаменті або в електронній формі на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Разом з повідомленням надають копії наступних документів:

  • що посвідчує особу як власника житлового приміщення, так і внутрішньо переміщеної особи, яку прихистили (паспорт громадянина України);
  • про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • що підтверджують право власності або право на користування житловим приміщенням (договорів оренди (найму), житла державної або комунальної власності або свідоцтва про право на спадщини за заповітом/законом (за потреби);
  • що підтверджують повноваження на представництво інтересів власників житла.

У разі подання повідомлення в електронній формі додаються електронні копії (фотокопії або сканкопії) документів, що підтверджують подану інформацію.

3. Як розраховується сума компенсації?

  • Відповідь: сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких житлове приміщення надавалося для розміщення ВПО (людино-день), із дня їх розміщення: за кожен людино-день в неопалювальний період – 14,77 гривень.