004.jpg

Департамент соціального захисту населення відповідає на питання про одноразову грошову матеріальну допомогу для населення, постраждалого внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС.

Хто визнається постраждалим від підриву Каховської ГЕС?

Постраждалими визнаються ті особи, які на момент виникнення надзвичайної ситуації:

  • проживали/були зареєстровані/задекларовані у населених пунктах, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей. Перелік населених пунктів, що розташовані в районах підтоплень разом із переліком вулиць та адрес (за можливістю) затверджується Миколаївською та Херсонською обласними військовими адміністраціями;
  • перемістилися після 6 червня 2023 року з тимчасово окупованих російською федерацією територій Миколаївської та Херсонської областей, які розташовані в районах підтоплень зазначених регіонів.

Який розмір одноразової матеріальної грошової допомоги постраждалим від підриву Каховської ГЕС?

Розмір допомоги складає 5 тисяч гривень на кожну особу, в тому числі – на неповнолітніх дітей.

Куди і які документи необхідно подати для отримання допомоги?

Заява подається особисто до органів соціального захисту.

Окрім заяви подаються:

  • документи, що посвідчують особу та реєстраційний номер облікової картки платника податків (або єДокументи);
  • для дітей – свідоцтво про народження дитини (або е-свідоцтво про народження), інформація про неповнолітню дитину включається до заяви одного з батьків.

Що робити, якщо документи втрачені або зіпсовані?

Якщо документи були втрачені, людина може пред’явити їхні скан- чи фотокопії або використовуються відомості з Єдиного державного демографічного реєстру та інших державних інформаційних ресурсів.

Хто може подати Заяву про отримання матеріальної грошової допомоги за недієздатну особу?

Заяву про надання матеріальної грошової допомоги особі, яка визнана судом недієздатною, може подавати її законний представник (для недієздатних осіб, яким призначено опікуна) або уповноважена особа органу опіки та піклування (для недієздатних осіб, яким опікуна не призначено або втрачено з ним зв’язок під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях).

Чи можна подати заяву онлайн?

Ні, заява подається особисто.

Чи обмежується термін подачі заяви?

Так, звернутися із заявою до органів соцзахисту необхідно до 31 серпня 2023 року (включно).

Чи має право людина на отримання допомоги, якщо орендувала житло у підтопленому населеному пункті, але не має договору про оренду?

Так, має, але за умови іншого документального підтвердження факту проживання у населеному пункті, що розташований в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей. Таким документальним підтвердженням може бути:

  • військовий квиток з відомостями щодо проходження військової служби;
  • трудова книжка із записами про трудову діяльність; документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно;
  • свідоцтво про базову загальну середню освіту;
  • атестат про повну загальну середню освіту;
  • документ про професійно-технічну освіту;
  • документ про вищу освіту (науковий ступінь);
  • довідка з місця навчання;
  • рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної у місті ради про влаштування дитини до дитячого закладу, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування; документи закладів охорони здоров’я.

Чи необхідно звітувати на що саме були витрачені кошти?

Ні, не треба.

Чи отримаю я допомогу, якщо проживав на 9-му поверсі будинку і моя квартира не постраждала, але тільки перший поверх підтопило?

Так, отримаєте, якщо ваш будинок включений до Переліку населених пунктів, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей. Він затверджується Миколаївською та Херсонською обласними військовими адміністраціями.