0010.jpg

Постановою КМУ від 23 вересня 2020 р. № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» визначено, що виплата компенсації здійснюється фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг особам з числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, у 2023 році – 2589 грн, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця подання заяви.

У разі звернення за призначенням компенсації протягом червня-липня враховуються доходи за І квартал 2023 року (січень, лютий, березень).

До розрахунку середньомісячного сукупного доходу включаються доходи, що визначені Методикою обчислення середньомісячного доходу сім’ї для надання соціальних послуг.

Обчислення середньомісячного сукупного доходу особи, яка надає соціальні послуги, здійснюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї, які включаються до її складу.

До складу сім’ї фізичної особи, яка звертається за призначенням компенсації, включаються:

  • чоловік, дружина, діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23 років і не мають власних сімей;
  • жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування.

До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні, та непрацездатні особи.

Станом на 01.06.2023 у департаменті компенсація виплачується 493 особам за надання соціальних послуг на непрофесійній основі.

За детальною інформацією щодо порядку оформлення допомоги можна звернутися до Громадської приймальні департаменту (вул. Харківська, 35) або за телефонами: 788-888 (багатоканальний), 787-123, (050)4078199, (050)4078002.