003.jpg

Механізм забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб, які постраждали під час проведення антитерористичної операції та яким установлено статус учасника бойових дій чи інваліда війни, регламентується Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 200 (зі змінами).

Дія цього Порядку не поширюється на осіб, яких визнано ветеранами відповідно до Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист», а також військовослужбовців і членів їх сімей та осіб, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів згідно з медичними показаннями в порядку черговості в міру надходження путівок забезпечуються:
1) учасники бойових дій – щороку строком на 18-21 день;
2) інваліди війни – позачергово щороку строком на 18-21день;
3) інваліди із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – відповідно до медичних рекомендацій, з них:
І та ІІ груп – до санаторіїв (відділень) спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів;
ІІІ групи – до санаторіїв неврологічного профілю з лікуванням строком на 18-21 день.
Для одержання путівки особа повинна перебувати на обліку в органі соціального захисту населення.
Для взяття на облік особі, мешканцю міста Суми, чи її законному представнику необхідно звернутися до департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради (м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, каб. 135, робочі місця №№ 13, 14) (далі – департамент) і подати наступні документи:
1) заяву,
2) медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о,
3) копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни,
4) копію військового квитка (за наявності),
5) копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.
Під час подання копій вказаних документів необхідно також надати їх оригінали для огляду.
Згідно з Порядком особа має змогу самостійно обрати санаторно-курортний заклад для оздоровлення і надати інформацію департаменту, який перевіряє заклад на відповідність встановленим вимогам. Після цього укладається тристоронній договір між департаментом, особою та санаторно-курортним закладом, який передбачає безготівкове перерахування коштів санаторно-курортному закладу за надані послуги.
Поділ путівки та передача її іншій особі забороняється.
Особа, яка в поточному році одержала безоплатну путівку, знімається з обліку.
Повторне взяття на облік проводиться на підставі копії (дубліката) медичної довідки лікувальної установи за формою 070/о, що додається до попередньої заяви, якщо строк дії зазначеної довідки не закінчився.
Компенсація за доплату, пов'язану з поліпшенням умов проживання в санаторії, та за продовження строку лікування не здійснюється.
Перелік базових послуг, що надаються особам відповідно до медичних рекомендацій і входять до вартості путівки, затверджується Мінсоцполітики.
Гранична вартість путівки (ліжко-дня) визначається щороку Мінсоцполітики.
Згідно з наказом Мінсоцполітики від 06.04.2017 № 575 „Про встановлення граничної вартості путівки (ліжко-дня) у 2017 році”, гранична вартість путівки (ліжко-дня) за надання послуг із санаторно-курортного лікування у 2017 році установлена в наступних розмірах:

  • інвалідам з числа постраждалих учасників антитерористичної операції – 5250,0 грн. без ПДВ;
  • інвалідам з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку – 18217,0 грн. без ПДВ;
  • учасникам бойових дій з числа постраждалих учасників антитерористичної операції – 6300,0 грн. з ПДВ,
  • громадянам, що супроводжують інвалідів І групи (за винятком інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта і спинного мозку) – 4691,0 грн. з ПДВ.

Довідково: на 2017 рік для оздоровлення учасників бойових дій з числа учасників антитерористичної операції передбачено 189,0 тис. грн.