001.jpg

З жовтня 2016 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» від 19.10.2016 № 719, для забезпечення житлом осіб з інвалідністю І та ІІ груп, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, та членів сімей загиблих, смерть яких пов’язана з безпосередньою участю в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення, надається грошова компенсація за належні для отримання жилі приміщення. Це дало можливість самостійно обирати найбільш прийнятне житло та купувати його за рахунок коштів державного бюджету.

Протягом 2017 року одна особа з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи та три сім’ї загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, що потребували поліпшення житлових умов, придбали квартири на загальну суму майже 3,2 млн. грн.

У 2018 році відповідну компенсацію призначено трьом особам з інвалідністю внаслідок війни (І та ІІ груп) та 4 сім’ям загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, що потребують поліпшення житлових умов, на загальну суму 10,6 млн. грн.

Слід зазначити , що в 2018 році Уряд розширив перелік осіб, яким буде надаватися грошова компенсація для придбання житла.

Так, з березня поточного року набули відповідне право особи з інвалідністю внаслідок війни I та ІI груп, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних з перебуванням в інших державах, та члени сім’ї загиблого учасника бойових дій на території інших держав (постанова Кабінету Міністрів України «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей» від 28.03.2018 № 214), з квітня - внутрішньо переміщені особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни III групи або учасниками бойових дій (постанова Кабінету Міністрів України «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» від 18.04.2018 № 280).

Вже призначено грошову компенсацію одній сім’ї загиблого учасника бойових дій на території інших держав та семи особам з інвалідністю внаслідок війни 2 групи, які приймали участь у бойових діях на території інших держав, на загальну суму 8,9 млн. грн. та трьом внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, на загальну суму 2,7 млн. грн.