007.jpg

Центр учасників бойових дій інформує про безоплатні послуги, які надаються фахівцями з фізичної реабілітації Захисникам та Захисницям України, а також членам їх сімей.

Під час дії воєнного стану неможливе фінансування видатків на отримання одноразової цільової матеріальної допомоги на придбання житла учасників АТО/ООС, передбаченої Порядком забезпечення житлом учасників Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил.

Опрацювання заяв, поданих учасниками АТО/ООС на отримання одноразової цільової матеріальної допомоги на придбання житла у 2022 році, буде відновлено після завершення воєнного стану в Україні.

Контактна особа - Чайченко Олег Володимирович, начальник правового управління, тел.: (066) 131-06-50.

До уваги захисників України та членів їх сімей!

24 вересня о 10:00 на базі КУ «Центр УБД» СМР відбудеться зустріч з фахівцями Сумського міського центру зайнятості.

Під час заходу Ви зможете отримати відповіді на актуальні питання з проблем працевалаштування.

Обов'язкова попередня реєстрація за телефоном (050) 107 94 53.

Посвідчення з написом «Посвідчення члена сім’ї загиблого» надається особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (стаття 10 Закону), а саме:
- утриманцям загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв’язку з цим виплачується пенсія;
- одному із подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
- батькам;
- дітям, які не мають (і не мали) своїх сімей;
- дітям, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
- дітям, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти.

Під головуванням заступника міського голови Альони Дмітрєвской відбулося засідання комісії щодо розгляду заяв членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

З 02.01.2020 розпочато прийом заяв та документів на надання одноразової цільової матеріальної допомоги у розмірі 350 тисяч гривень, що передбачена для учасників антитерористичної операції операції об’єднаних сил відповідно до Порядку забезпечення житлом учасників антитерористичної операції на 2016-2021 роки, затвердженого рішенням Сумської міської ради від 18 грудня 2019 року № 6102-МР.

Для встановлення права на отримання одноразової цільової матеріальної допомоги учасник АТО/ООС, член сім’ї загиблого (померлого) учасника АТО/ООС або їх уповноважені представники подають на ім’я Сумського міського голови через управління документообігу та публічної інформації департаменту комунікацій та інформаційної політики Сумської міської ради наступні документи:

1) заяву про надання одноразової цільової матеріальної допомоги для придбання житла у визначеній Радою формі (в якій надають згоду на обробку своїх персональних даних);

2) копію паспорту або, за його відсутності, іншого документу, що посвідчує особу заявника – учасника АТО/ООС, члена сім’ї загиблого (померлого) учасника АТО/ООС та дружини/чоловіка;

3) копію реєстраційного номеру облікової картки платника податку учасника АТО/ООС, члена сім’ї загиблого (померлого) учасника АТО/ООС та дружини/чоловіка з пред’явленням оригіналу (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу державної фіскальної служби і мають відмітку в паспорті);  

4) у разі, якщо документи надаються уповноваженим представником – копія нотаріально посвідченої довіреності з пред’явленням її оригіналу;

5) довідку (форма № 2) про склад сім’ї та реєстрацію (дійсна протягом 1 місяця з моменту видачі), видану уповноваженим органом, копії свідоцтва про шлюб – для чоловіка/дружини, свідоцтва про народження – для батьків/дітей, документи опікуна/піклувальника, документи про усиновлення, засвідчені у встановленому порядку;

6) копію посвідчення учасника бойових дій та довідку про безпосередню участь в АТО/ООС, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в районі/районах проведення АТО/ООС, Донецької та Луганської області або копію військового квитка із записом про безпосередню участь в АТО/ООС.

Для учасників АТО/ООС у складі добровольчих підрозділів (які не входили до складу Збройних сил України, Національної гвардії, але безпосередньо брали участь в АТО/ООС) – копія довідки про безпосередню участь в АТО/ООС, видану керівництвом відповідного підрозділу.

7) копії документів, що підтверджують групу та причину інвалідності, а саме: рішення медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності, посвідчення особи з інвалідністю з вказівкою про те, що інвалідність встановлена при захисті Батьківщини, виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків) тощо, засвідчені у встановленому порядку;

8) копії документів, що підтверджують ступінь спорідненості з загиблим: свідоцтво про шлюб – для чоловіка/дружини, свідоцтво про народження – для батьків/дітей, документи опікуна/піклувальника, документи про усиновлення, засвідчені у встановленому порядку;

9) витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про зареєстровані речові права на нерухоме майно заявника, дружини/чоловіка та їх неповнолітніх дітей або про відсутність таких прав;

10) якщо особа знаходиться на квартирному обліку – довідку про перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

11) якщо в особи наявні державні нагороди чи їй присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» – копію документів, які підтверджують ці обставини;

12) за ініціативою особи можуть бути надані додаткові документи, які підтверджують потребу особи у поліпшенні житлових умов, наявність у неї тяжких життєвих обставин;

13) витяг з наказу про звільнення зі служби.

Документи приймаються до 31 березня 2020 року.  

Заяви приймаються за адресою: м. Суми, майдан Незалежності, 2, каб. 14.

Довідки за телефоном: (0542) 700-627    

За період з листопада 2018 року по листопад 2019 року було проведено 18 засідань Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції при міському голові, на яких розглядались наступні питання:

  1. Організація роботи Ради, внесення пропозицій по зміні Положення «Про Раду учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції при міському голові», залучення членів Ради до участі у засіданнях постійних комісій Сумської міської ради - виконано.
  2. Розгляд заяв на надання у власність земельних ділянок у м. Суми учасникам АТО (розглянуто 96 заяв).
  3. Реалізація рішення Сумської міської ради від 19.12.2018 р. № 4296 - МР «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 07 липня 2016 року № 954–МР «Про затвердження Порядку забезпечення житлом учасників антитерористичної операції на 2016-2021 роки» (зі змінами) (прийнято на розглянуто 371 заява від учасників бойових дій на надання матеріальної допомоги на придбання житла, призначена одноразова допомога у розмірі 350 тисяч 60 учасникам АТО за рішенням Сумської міської ради від 31.07.2019 № 5361-МР.
  4. Розглянуті документи та підтверджено факт безпосередньої участі в АТО та права на отримання матеріальних допомог, виплат, компенсацій та пільг, передбачених міською програмою 3 добровольцям- учасникам АТО.
  5. Обговорення та надання пропозицій щодо змін та доповнень до Програми забезпечення житлом учасників антитерористичної операції на 2020 рік – виконується (розроблений відповідний проект рішення з урахуванням потреб членів сімей загиблих учасників АТО).
  6. Направлене звернення до міського голови щодо необхідності розроблення робочої документації території по вул. Кощія–Данька в м. Суми.
  7. Розглянуто та підтримано ініціативи громадських організацій, зокрема ГО «Таланти Сумщини» щодо розміщення філіалів інтерактивного «Музею історії АТО», розглядались індивідуальні звернення учасників АТО.
  8. Розглянуті та спільно з управлінням освіти та науки Сумської міської ради врегульовані питання щодо організації харчування дітей, батьки яких є учасниками АТО, добровольцями або загиблими учасниками АТО.
  9. Направлені звернення до голови ОДА та СОР щодо припинення неправомірних дій з боку обласної влади по ситуації з перереєстрацією підприємств обласного підпорядкування, що розташовані на території м. Суми, в райони.
  10. Розглянуті проблемні питання щодо збільшення кількості конфліктів між водіями сумських маршрутних таксі та учасниками АТО, підготовлені звернення до виконавчого комітету міської ради та відповідного структурного підрозділу.
  11. Розглянуто законопроект про статус ветеранів України, осіб, що постраждали внаслідок Революції Гідності та цивільних осіб, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України або є цивільними постраждалими внаслідок бойових дій, надані відповідні пропозиції щодо його доопрацювання.
  12. Ініційоване обговорення на засіданні Сумської міської ради звернення до Президента України щодо застосування «формули Штайнмайєра».
  13. Надані звернення до міського голови з проханням правовому управлінню та департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради визначити можливість повернення у власність громади м. Суми по вул. Роменська (с. Сад) та в районі Біофабрики та подальшого виділення землі учасникам АТО.
  14. Надане звернення до міського голови по ситуації щодо скасування Конституційним судом України Постанови КМУ «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними» від 07.06.2017року № 413, якою учасникам бойових дій в АТО/ООС надавалось першочергове право на отримання земельних ділянок особистого селянського господарства площею 2 га.
  15. На початку листопада поточного року проведена тематична виставка «Іловайськ» (сквер ім. Т. Шевченка).

Під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулося засідання комісії щодо розгляду заяв членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

Минулого тижня відбулося чергове засідання комісії щодо розгляду заяв членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

Про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності

23.10.2019 проведено чергове засідання комісії щодо розгляду заяв членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.