Надрукувати
Перегляди: 25

На сьогодні в межах Сумської міської територіальної громади зареєстровано понад 28 тисяч переселенців – людей, які мають статус внутрішньо переміщеної особи. Із них 23 662 людини, які переселилися під час повномасштабної війни росії проти України. Це нові жителі, які знайшли прихисток у нашій громаді та стали її повноправними членами.

Отримати такий статус можуть громадяни України, іноземці або люди без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне проживання в Україні, які змушені залишити своє місце проживання зокрема через негативні наслідки збройного конфлікту.

Статус внутрішньо переміщеної особи підтверджується довідкою, яка діє безстроково. Фактично довідка є документом, що підтверджує факт внутрішнього переміщення і поставлення на облік ВПО, а також підтверджує місце її проживання.

Довідка надає право отримувати державну допомогу на проживання, переоформити соціальні виплати чи пенсію, влаштувати дитину в дитячий садок і школу, отримати доступ до медичного обслуговування та інших безоплатних соціальних послуг.

Отримати документ можна при зверненні до департаменту чи подати заяву через Портал «Дія», пройшовши електронну ідентифікацію та автентифікацію.
У департаменті довідку про взяття на облік ВПО надають безоплатно у день подання відповідної заяви. Електронна форма довідки передається через мобільний додаток Порталу «Дія» за запитом внутрішньо переміщеної особи.