006.jpg

Вже який рік поспіль не вщухають бойові дії на території нашої держави в Луганській та Донецькій областях. Тисячі родин, залишившись без домівок та засобів до існування, вимушені їхати подалі від зони військового конфлікту аби вберегти себе від наслідків війни.

За оцінкою ЮНІСЕФ, в Україні 580 тисяч дітей постраждали від військового конфлікту та бойових дій, хоча насправді потенційних постраждалих може бути набагато більше. Кожен день, прожитий на окупованій території, завдав такій дитині непоправної шкоди, залишивши по собі ряд негативних емоцій та психотравм. Для дитини знаходитись в місці, де стріляють, жити в умовах окупації або виїхати з рідного дому і стати вимушеним переселенцем – само по собі важке випробування, не кажучи вже про те, якщо його батьки (або один з них) загинув або потрапив у полон. Якщо інші підстави для отримання статусу потребують доказів, то для підтвердження психологічного насильства досить підтвердити сам факт знаходження в зоні АТО/ООС.

Тож, на сьогодні родини, в яких виховуються так звані «діти війни», мають можливість отримати статус постраждалих внаслідок військових дій та збройних конфліктів. Дана можливість закріплена Постановою Кабінету Міністрів України № 268 від 05.04.2017 року «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Відповідно до даного нормативного документу статус надається органом опіки та піклування на основі висновку оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, підготовленого центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

На разі, Сумським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було здійснено 8 оцінок потреб внутрішньо переміщених родин, в яких виховуються діти, постраждалі від психологічного насилля під час збройного конфлікту, а також 1 оцінка потреб особи з числа дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Відповідний статус вже отримали 9 дітей та 1 особа, 5 дітей з трьох родини очікують надання статусу.

Кожна родина з числа вимушених переселенців має можливість звернутися до Сумського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Суми, вул Харківська, 42 та отримати ефективну соціальну підтримку, в тому числі консультування психолога Центру.