Надрукувати
Перегляди: 957

Відповідно до статей 20, 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» компенсується вартість продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Згідно з нормами чинного законодавства виплата компенсації здійснюється у поточному місяці за попередній, оскільки компенсація – це відшкодування витрат на придбання продуктів харчування. Дата виплати компенсації законодавством не встановлена.

Відповідно до пункту 9 постанови КМУ від 20.09.2005 № 936 «Про затвердження Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» Міністерство соціальної політики України у місячний строк після прийняття закону про Державний бюджет на відповідний рік визначає в розрізі областей розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для постраждалих громадян.

Відповідно, наказом Мінсоцполітики від 23.01.2023 № 27 на 2023 рік для Сумської області встановлені розміри компенсаційних виплат:

Департаментом проведено нарахування за червень щомісячної грошової компенсації вартості продуктів харчування 1574 громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, у встановлених розмірах.