004.jpg

З 01.01.2015 набрали чинності зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», відповідно до яких пільги на санаторно-курортне лікування поширюються лише на дорослих громадян, віднесених до категорії 1, та дітей - інвалідів, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою.

Порядок забезпечення путівкою на санаторно-курортне лікування регламентує постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 27 березня 2013 року № 261 (далі - Порядок).
Відповідно до пункту 7 Порядку передбачено, що для взяття на облік щодо забезпечення путівкою у наступному році постраждала особа чи один із батьків потерпілої дитини або особа, яка їх замінює, до 15 жовтня поточного року подає до управління соціального захисту населення Сумської міської ради наступні документи:

  • заяву;
  • довідку за формою 070/о (з зазначенням діагнозу, сезону та профілю санаторно-курортного лікування);
  • копію посвідчення постраждалої особи;
  • копію паспорта;
  • у разі подання заяви за місцем проживання, відмінним від місця реєстрації, особою додатково подається довідка з місцевого органу про те, що постраждала особа не перебуває на обліку для забезпечення в наступному році санаторно-курортною путівкою.


Згідно з пунктом 9 Порядку передбачено, що заяви, подані з порушенням вище обумовленого строку, приймаються для взяття постраждалих осіб чи потерпілих дітей на облік для забезпечення путівкою через один календарний рік відповідно до вимог цього Порядку.
Забезпечення постраждалих осіб путівками здійснюється в межах виділених коштів пропорційно кількості постраждалих осіб, які перебувають на обліку для забезпечення путівками, відповідно до процедури, що вимагає чинне законодавство та договорів, укладених із санаторно-курортними закладами або закладами відпочинку, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.
З 2015 року управління соціального захисту населення Сумської міської ради визначено як розпорядник коштів по забезпеченню санаторно - курортними путівками громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
В результаті проведеної роботи оздоровлено 46 чорнобильців зі 84 осіб, які потребували в 2015 році оздоровлення, інші відмовились від запропонованих путівок з різних причин.
Для оздоровлення в 2016 році до управління з заявами для забезпечення санаторно-курортними путівками звернулося 94 особи віднесені до 1 категорії, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.
На сьогоднішній день проводиться процедура державних закупівель, після завершення якої управління згідно з чергою буде пропонувати громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи скористатись своїм правом на отримання путівки.