002.jpg

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.082014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 28.102015 № 842, для надання пільг та субсидій на їх оплату установлено соціальні норми житла (для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення) та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами (централізоване постачання холодної і гарячої води, централізоване водовідведення, електропостачання, газопостачання, вивезення побутових відходів), в т.ч.:

  • для оплати користування житлом/утримання житла та централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) – 13,65 кв. метра загальної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство;
  • для користування послугами з «газопостачання» за наявності газової плити – 7,10 куб. м на одну особу на місяць, за наявності газової плити та водонагрівача – 14 куб. м на одну особу на місяць.

Залежно від особливостей регіонів та поверховості будинків для розрахунку розмірів витрат теплової енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення застосовуються коригуючі коефіцієнти. Так, для 1-2-поверхових будівель, розташованих у Сумській області, коефіцієнт складає 1,122, для будівель на 3 і більше поверхів – 0,654.
Звертаємо увагу, що зменшення розміру житлових субсидії, в т.ч. на послугу «газопостачання» для індивідуального опалення в опалювальному сезоні 2016-2017 років порівняно з опалювальним сезоном 2015-2016 років безпосередньо пов’язане з тим, що при визначенні права на призначення житлової субсидії з жовтня 2015 року застосовувалася діюча на момент призначення субсидії соціальна норма для централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) у разі використання природного газу для індивідуального опалення – 7 куб.м природного газу на 1 кв.метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період.
З 30.04.2016 така норма становить 5,5 куб.м природного газу на 1 кв.метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період.