004.jpg

З 1 жовтня 2018 року для роботодавців, які отримують кошти від ФСС (лікарняні, декретні, допомоги на поховання тощо) був уведений додатковий обов’язок повідомляти ФСС про проведення цих виплат застрахованим особам.

Таким чином, отримавши «соцстрахівську» допомогу на спецрахунок, виплативши, перерахувавши її працівникам, страхувальник тепер зобов’язаний звітувати перед Фондом про те, що кошти виплачені в повному обсязі і в призначений строк (строки).

Форма повідомлення наведена в додатку 2 до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. № 12 (далі — Порядок № 12).

Що можна додати?! Роботодавець зобов’язаний направити повідомлення Фонду, який надіслав фінансування, протягом місяця з дня проведення виплат застрахованим особам (п. 10 Порядку № 12). Як «вимірювати» місяць, не уточнено. Тому пропонуємо при визначенні місячного строку керуватися ст. 254 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV:

цитата:
«строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку».

Але! Зауважте, сильно сваволити, розтягуючи строк подання повідомлення, у вас не вийде. Згідно з п. 11 Порядку № 12, якщо ви прострочите зі звітом про виплачені «соцстрахівські» кошти більше ніж на 3 місяці (з дати фінансування), то чекайте на перевірку робочих органів ФСС щодо використання коштів Фонду. Тож не зловживаємо. Тим паче, що Фонд не вимагає від нас подання окремого повідомлення за кожною профінансованою заявою-розрахунком. В одному повідомленні ви можете зазначати виплати відразу за декількома заявами-розрахунками.

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці

Не подали повідомлення про виплату коштів застрахованим особам? Очікуйте на перевірку

Сумське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області наголошує, що неподання повідомлення про виплату коштів застрахованим особам протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування буде підставою для проведення перевірки.

Підставою для фінансування страхувальників робочими органами виконавчої дирекції Фонду або їх відділеннями є оформлена за встановленим зразком заява – розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення та окремих виплат потерпілим на виробництві за їх видами.

Форма заяви – розрахунку, наведена у додатку №1 до Порядку фінансування страхувальників, є єдиною для всіх страхових випадків. Форма повідомлення наведена в додатку 2 до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. № 12 (далі — Порядок № 12).

Протягом місяця з дня проведення виплат за рахунок Фонду страхувальник надсилає повідомлення про проведення виплат за формою згідно з додатком 2 до Порядку. Повідомлення може бути:
• надіслане в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису;
• надіслане листом з повідомленням;
• надане безпосередньо до відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області.

Пропонуємо при визначенні місячного строку керуватися ст. 254 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV:
«строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку» пропонуємо при визначенні місячного строку керуватися ст. 254 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV: Так, наприклад, за фінансування, отриманого від ФСС 8 жовтня 2019 року і виплаченого 9 жовтня 2019 року, відзвітувати, подавши повідомлення, потрібно по 9 листопада 2019 року включно.

Якщо протягом трьох місяців з дня здійснення відділенням управління виконавчої дирекції Фонду фінансування роботодавець не подає відповідне повідомлення, це буде підставою для проведення перевірки Фондом щодо використання страхувальником коштів Фонду (п. 11 Порядку).

Водночас інформуємо, що Фонд не вимагає подання окремого повідомлення за кожною профінансованою заявою-розрахунком. В одному повідомленні ви можете зазначати виплати відразу за декількома заявами-розрахунками.

Сумське міське відділення
управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування
України у Сумській області