007.jpg

У середу, 30 травня 2018 року під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЇ відбулося засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Цього разу у засіданні комісії взяли участь і представники робочої групи обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

На порядок денний засідання комісії були винесені як питання, пов’язані із погашенням підприємствами міста заборгованості із заробітної плати, так і забезпеченням неухильного виконання роботодавцями міста законодавства про працю в частині дотримання мінімальних гарантій, встановлених державою.

Для участі у засіданні комісії було запрошено 24 суб’єкти господарювання, стосовно яких встановлені факти або наявні ризики порушення законодавства про працю.

Про стан погашення заборгованості із заробітної плати підприємствами міста поінформував начальник управління з питань праці Сумської міської ради Анатолій ЗАНЧЕНКО. За його словами, протягом січня - травня поточного року завдяки вжитим заходам роботодавцями міста було погашено 82,1 млн. гривень заборгованої заробітної плати, з них 75,9 млн. гривень було виплачено найбільшим підприємством міста – ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання». Одночасно Анатолій Занченко зауважив, що, незважаючи на всі вжиті заходи, загальна сума заборгованості і кількість підприємств-боржників продовжує зростати. Так, станом на 1 травня загальна сума простроченої заборгованості із заробітної плати по місту Суми склала    151,0 млн. гривень. Заборгували своїм працівникам 22 підприємства. При цьому наголосив, що найбільшу питому вагу у загальній сумі заборгованості – 121,7 млн. гривень або 80,6% мають десять економічно активних підприємств, у тому числі ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» - 117,1 млн. гривень або 77,6% загальної суми заборгованості по місту. Восьми підприємствам – банкрутам належить 29,1 млн. гривень або 19,3% заборгованості, з них 25,5 млн. гривень заборгувало своїм працівникам ВАТ «Selmi». Ще 0,1 млн. гривень заборгованості із заробітної плати належить чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними. Анатолій Занченко повідомив, що у порівнянні зі звітними даними станом на 1 квітня цього року загальна сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилася на 13,4 млн. гривень, кількість підприємств-боржників – на одне. Зростання боргів відбулося у зв’язку з накопиченням боргів шістьма економічно активними підприємствами на суму 14,0 млн. гривень та виникненням «нового» боржника – Товариства з обмеженою відповідальністю «Інститут «Сумипроект», який завинив своїм працівникам 42,0 тис. гривень. Також Анатолій Занченко поінформував, що протягом квітня 2018 року три боржника частково зменшили заборгованість із заробітної плати на суму 0,7 млн. гривень. На одинадцяти підприємствах сума заборгованості із заробітної плати з початку поточного року продовжує залишатися незмінною і становить 29,1 млн. гривень або 19,3% від загальної суми заборгованості, яка склалася на 1 травня.

У ході засідання комісією заслухали звіти про вжиті заходи, стан і перспективи погашення заборгованості із заробітної плати керівників ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання», ТОВ «Сумиспортінвест», ПрАТ «Інститут «Сумипроект», ТОВ «Маш-Сервіс», Представництва ЗАТ «Объединенные газопромышленные технологии «Искра-Авигаз», ТОВ «Інститут «Сумипроект», ДП «Сумський інститут мінеральних добрив і пігментів», ТОВ «Газмашсервіс», надали їм принципову оцінку.

Альона Дмітрєвская звернула увагу керівників ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» та ТОВ «Сумиспортінвест» на незабезпечення ними виконання у повному обсязі затвердженого графіку погашення заборгованості із заробітної плати, яка склалася станом на 1 січня цього року. Відмітила, що виконання графіку становить лише 93,0% і 80,9% відповідно. Закликала докласти максимум зусиль для якнайшвидшого погашення заборгованості із заробітної плати.

Крім того, у ході засідання особливу увагу комісією було приділено питанню дотримання роботодавцями міста вимог законодавства про працю, насамперед в частині нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, не меншому від мінімального, гарантованого державою, та легалізації робочих місць. З метою забезпечення належного контролю у цьому напрямку на засіданні комісії заслухали і проаналізували пояснення посадових осіб 11 підприємств, установ та організацій міста, а також фізичних осіб – підприємців, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення при нарахуванні заробітної плати. За результатами заслуховувань посадовим особам наполегливо рекомендували звернути увагу на обґрунтованість нарахування заробітної плати у розмірі, меншому мінімального, на якість заповнення звітності, яка подається до органу ДФС, на законність підстав для укладання договорів цивільно-правового характеру тощо. При цьому кожен роботодавець, який брав участь у засіданні міської комісії, отримав пам'ятку про відповідальність, встановлену за порушення законодавства про працю.

За підсумками роботи комісії управлінню Держпраці у Сумській області, управлінню з питань праці Сумської міської ради, головному управлінню ДФС у Сумській області, Сумському об’єднаному управлінню Пенсійного фонду України Сумської області було доручено активізувати проведення у межах наданих повноважень заходів, спрямованих на забезпечення неухильного дотримання роботодавцями міста законодавства про працю.