Надрукувати
Перегляди: 58934

У разі грипозних захворювань (ГРВІ, грип) люди часто лікуються поспіхом, не звертаючись до лікаря, а ліки вибирають з реклами. І зазвичай помиляються. За подібну необачність доводиться розплачуватись ускладненнями (бронхітами, пневмоніями, гайморитами тощо).

Основні прояви грипу: головний біль, підвищена температура тіла, біль у м’язах і в горлі, кашель (у разі ГРВІ спочатку з’являється нежить), хворого морозить або кидає в жар, може бути сиплість голосу.

Лікувальні заходи, які потрібно застосовувати з першого дня захворювання:

  1. Не переносьте грип на ногах. Якщо відчули, що морозить і з’явились інші ознаки грипу, полиште на деякий час усі справи й залишайтеся вдома. Будьте високосвідомою людиною, “не роздавайте” вірус оточуючим. Хворий на грип є активним джерелом зараження.
  2. У перші дні захворювання на грип не “хапайтесь” за антибіотики. Вони не діють на віруси і знижують імунітет. Доведено, що введення антибіотиків до комплексного лікування неускладнених ГРВІ збільшує тривалість захворювання на 40%, а іноді й більше.
    З першого дня захворювання обов’язково вживайте противірусний препарат (амізон, арбідол, ремантадин, кагоцел тощо). Вони не дають вірусам можливості розмножуватись і підвищують імунітет. Із гомеопатичних препаратів для лікування грипу в аптеках є інфлюцид, комбігрип, афлубін та ін. Крім того, є ще чудовий рослинний фітобіотик – умкалор. Він успішно діє при ГРВІ, грипі, бронхіті, ангіні, гаймориті. Умкалор вбиває не тільки віруси, а й мікроби, зокрема, золотистий стафілокок, який досить стійкий до антибіотиків.
  3. З першого дня захворювання рекомендується застосовувати і вітчизняні інтерферони (лаферон, лаферобіон), закапуючи кожну годину в ніс (згідно з інструкцією). Інтерферон – речовина, яка заважає будь-яким вірусам вселятися в здорову клітину.
  4. Хворого слід ізолювати від решти членів сім’ї, ліпше в окремій кімнаті.
    Під час спілкування з хворим слід користуватися марлевою маскою.
  5. У перші два дні краще поголодувати та вживати побільше чаю з малиною, калиною, плодами шипшини або лимоном.
  6. Вживайте аскорбінову кислоту по 250 мг 3 рази на день після їжі. Її вміст в організмі під час грипу значно зменшується. Аскорбінова кислота відіграє важливу роль в окислювально-відновних реакціях, тому є вкрай необхідною для поліпшення самопочуття хворого.
  7. Стежте за температурою тіла, вимірюйте її о 8-й та 20-й годині щодня і записуйте результати. Підвищена температура тіла – це реакція організму на інфекцію. Вона гальмує розмноження вірусів, тому в перші два дні застосовуйте жарознижувальні препарати лише тоді, коли температура тіла досягає 38,5 градусів і вище. Із жарознижувальних препаратів краще використовувати парацетамол, а не аспірин чи анальгін, які шкідливіші для організму (дають більше побічних реакцій).
  8. У перші 2-3 дні хвороби можна вдихати декілька разів на день фітонциди часнику чи цибулі, які згубно впливають на всі віруси.
  9. Не можна недооцінювати хворобу. Якщо у вас тримається висока температура тіла, болить голова, на мигдаликах з’явився білий наліт, мучить надсадний кашель, утруднене і часте дихання, це може вказувати на ускладнення грипу ангіною чи бронхолегеневими хворобами. Якщо виділення з носа мають жовтуватий чи зеленуватий колір, це може свідчити про розвиток гаймориту чи фронтиту. В цих випадках обов'язково потрібен лікар, який призначить найефективніший антибіотик.
  10. У разі сильного кашлю (під час грипу він з’являється рано, зазвичай сухий або з невеликою кількістю мокротиння, яке погано виділяється з бронхів) потрібно застосовувати препарати, які розріджують мокротиння, і допомагають його видаленню з легень. Це амброксол (вітчизняний аналог лазолвану), бромгексин, кофол, бронхіпрет, сироп проспан та інші медикаменти. Досить ефективними є інгаляції з содовим розчином: півтори столової ложки соди на 1 л окропу. Можна робити картопляно-содову інгаляцію: в літровій каструлі зварити картоплю в лушпинні й додати 1 ст. ложку соди, накритись вовняною хусткою і вдихати випари.
  11. Харчування упродовж всього захворювання повинне бути молочно-рослинним або вегетаріанським. Варто надавати перевагу свіжим овочам, фруктам, а ще краще – свіжоприготовленим з них сокам.
  12. Тим, хто контактував з хворими на ГРВІ, грип, починайте невідкладну профілактику. З цією метою можна вживати амізон чи арбідол по 1 пігулці в день протягом 5 днів. Для планової профілактики приймають по 1 таблетці два рази на тиждень протягом 3-х тижнів (до кінця епідемії). Афлубін для невідкладної профілактики приймають по 5-10 крапель два рази на день протягом 3-х днів, для планової профілактики в тій же дозі протягом трьох тижнів.

Рецепти народної медицини - ефективний засіб у боротьбі з грипом. Пропонуємо вашій увазі кілька з них:

Сумська міська дитяча клінічна лікарня