003.jpg

14 листопада щорічно відзначається Міжнародний день боротьби проти діабету. В цьому році Міжнародна Федерація діабету розпочинає дворічну кампанію «Сім’я та діабет» для підвищення обізнаності людей про вплив цукрового діабету на сім’ю, а також підтримки мережі тих, кого це стосується.

Саме сім'я відіграє ключову роль у зменшенні факторів ризику діабету ІІ-го типу, а держава має забезпечувати ресурси та середовище для здорового способу життя, має сприяти посиленню ролі родини в управлінні діабетом. Чим раніше діагностовано діабет, тим легше його лікувати. Знаючи ознаки та симптоми діабету, можна захистити себе та свою сім'ю. Обираючи здоровий спосіб життя, ви обираєте правильний шлях, щоб уникнути діабету ІІ типу. Гасло кампанії: «Діабет стосується кожної сім'ї – дізнайся про діабет».

У світі зараз понад 425 мільйонів людей живуть із діабетом. У 2017 році в Україні зареєстровано 1 270 929 хворих на діабет, в тому числі людей із вперше встановленим діагнозом – 103 927 осіб. Кількість уперше діагностованих із року в рік збільшується: так, у 2017 році зареєстровано на 2% більше випадків захворювання на діабет, ніж у 2016 році.

У м. Суми зареєстровано 1489 осіб, хворих на діабет: І типу – 617, ІІ типу – 872.

Більшість із хворих страждають на діабет ІІ типу, якому у 80% випадків можна запобігти. Профілактика діабету та проведення досліджень, спрямованих на діагностування діабету ІІ типу, є елементами Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку, прийнятого в липні цього року Урядом. Для профілактики важливо вести здоровий спосіб життя: досягнути нормальної ваги тіла і підтримувати її, дотримуватись здорового харчування та приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності, також варто відмовитись від шкідливих звичок.

50% випадків діабету ІІ типу залишаються не діагностованими, і чим пізніше діагностовано діабет, тим важче і дорожче лікування, тим страшніші наслідки необачливого ставлення до свого здоров’я. Сьогодні в Україні спостерігається постійне зростання рівня смертності, і цукровий діабет робить значний внесок в цей процес.

Діабет збільшує економічний тягар як для людини, так і для держави в цілому, тому допомога і забезпечення пацієнтів з діабетом необхідними ліками є суспільно важливим питанням. Люди з діабетом І і ІІ типу отримують ліки від держави безоплатно. Пацієнти з діабетом І типу – за програмою реімбурсації інсуліну, а пацієнти з діабетом ІІ типу – за програмою «Доступні ліки».

Раніше закупівля інсуліну відбувалася за тендерною процедурою і лікар видавав пацієнту тільки той препарат інсуліну, який був уже закуплений. Тепер, після введення програми реімбурсації інсуліну, лікар виписує препарат інсуліну, який найкраще підходить пацієнтові. Пацієнт отримує інсулін в аптеці, а держава та місцева влада компенсують аптеці його вартість. Аптека завжди знаходиться у пішохідній доступності від поліклініки, де пацієнт отримує рецепт – це одна з умов системи реімбурсації.

На сьогодні вже всі області підключились до електронного реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. У реєстрі є дані про пацієнтів, який препарат інсуліну, коли, чому і яким лікарем був виписаний. Цей інструмент дозволяє державі і місцевій владі ефективно спланувати бюджет, щоб усі пацієнти вчасно отримували препарати інсуліну.

Довідка

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін – це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.

В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.

Основні симптоми :надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду, втрата ваги, стомленість, погіршення зору. Люди часто не підозрюють, що такі порушення є проявами цукрового діабету. Тому, починаючи з 35 років, необхідно щорічно перевіряти рівень цукру в крові. Якщо цей показник підвищений (норма натще 3,4 - 5,6 ммоль/літр, після їжі – 7,9 ммоль/літр), необхідно ще раз перевірити результат, здавши аналіз натще. Можливо, необхідно буде пройти і додаткові обстеження.

Розрізняють декілька типів діабету:

Діабет І типу – характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.

Діабет ІІ типу – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.

Гестаційний діабет – характеризується підвищенням рівня цукру у крові, яке розвивається у жінок під час вагітності. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.

Профілактика діабету ІІ типу можлива.

Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє попередити розвиток тяжких ускладнень.

Управління діабетом будь-якого типу вимагає повсякденного лікування, регулярного моніторингу, раціональної дієти та здорового способу життя, постійного навчання

Діабет є хронічним прогресуючим захворюванням, але люди з діабетом можуть проживати довге життя завдяки адекватному управлінню діабетом. Воно включає в себе не лише регулювання глюкози в крові, але також контроль факторів ризику розвитку ускладнень, таких як високий артеріальний тиск і високий рівень холестерину. Ними можна управляти через здорову дієту, регулярні фізичні навантаження та правильне використання ліків.

Людям із цукровим діабетом І типу потрібна щоденна інсулінотерапія, регулярний моніторинг глюкози в крові та здорова дієта і здоровий спосіб життя, щоб ефективно управляти своїм станом і затримати або уникнути багатьох ускладнень, які зумовлені діабетом.

Наріжним каменем діабету ІІ типу є здорова дієта, збільшення фізичної активності та підтримання здорової ваги тіла. Пероральні препарати та інсулін також часто призначаються для контролю рівня глюкози в крові.