0010.jpg

Здача крові не тільки рятує життя, а й покращує стан здоров’я самих донорів. Щороку у світі реєструють приблизно 108 млн донорських переливань крові, однак цього замало.

Переливання крові хоча б раз у житті потребує кожна третя людина, а донором стає кожна 20-та. Насправді, донорство не лише рятує життя, а й здатне принести користь тому, хто зважився здати кров. Тож для декого воно стало важливою складовою здорового способу життя.

Переваги донорства

На думку спеціалістів, регулярне донорство сприяє профілактиці захворювань імунної системи, знижує ризики серцево-судинних захворювань, адже надлишок крові і її компонентів навантажує судини та серце.
До того ж донор отримує неабияке задоволення від зробленої доброї справи.

Хто може стати донором

Здати кров може людина віком від 18 до 60 років із вагою не менше 50 кг. Температура тіла не має перевищувати 37 градусів. Норма пульсу – не більше 100 та не менше 50 ударів за секунду. Узагалі до донорства допускають після консультації лікаря.

Підготовка до здачі крові

Якщо ви вирішили стати донором, варто прислухатися до порад спеціалістів:
- напередодні потрібно відпочити та повечеряти, при цьому не вживати жирну, смажену, копчену їжу, яйця, молочні продукти та алкогольні напої. Рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів);
- у день здачі крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати інтенсивне фізичне навантаження, прийом алкоголю. Цього дня не варто керувати транспортними засобами через емоційне збудження;
- за 2 години до та 2 години після здачі крові відмовтеся від цигарок.

Що робити після здачі крові

1. Вкрай важливо відпочити та добре харчуватися. Наприклад, можна посмакувати чимось легким та випити солодкий чай.
2. Упродовж 2-3 годин не варто піднімати нічого важкого рукою, з якої брали кров.
3. Уникайте інтенсивних фізичних навантажень упродовж наступних 12 годин.
4. Не варто вживати алкогольні напої раніше, ніж через 8 годин.

Довідково: долучитися до почесної місії і стати донором можна у Сумському обласному центрі служби крові за адресою: м. Суми, пров. Громадянський, 2.