002.jpg

Видалення (знесення) дерев, кущів, газонів і квітників на території Сумської МТГ згідно з чинним законодавством, здійснюється у випадках:

  • виконання підготовчих і будівельних робіт на об’єктах благоустрою;
  • знесення аварійних, сухостійних і пошкоджених дерев, а також самосійних і порослих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів;
  • ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах міста;
  • відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
  • здійснення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередач, на трансформаторній підстанції й розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
  • досягнення деревом вікової межі;
  • провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;
  • ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.

Рішення про видалення зелених насаджень на території Сумської МТГ приймає Департамент інфраструктури міста.

Підставою для прийняття рішення є заява про видалення зелених насаджень, подана відповідною особою до Центру надання адміністративних послуг за адресою: м. Суми, вул. Британська, 21 каб. 107.

Після надходження заяви Департамент інфраструктури міста спрямовує її до постійно діючої комісії з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості при Департаменті інфраструктури міста. До складу комісії входять посадові особи Департаменту інфраструктури міста, територіального органу Державної екологічної інспекції, інші визначені особи. За бажанням заявника він може взяти участь у засіданні комісії.

Видалення зелених насаджень незадовільного, задовільного та доброго стану на території Сумської МТГ здійснюється включно:

1) за рішенням Департаменту інфраструктури міста на підставі ордера за умови сплати відновної вартості зелених насаджень;

2) на підставі документів, визначених статтями 35-37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

За наявності дозволу на виконання будівельних робіт отримання замовником та підрядником/генеральним підрядником інших документів дозвільного характеру для видалення зелених насаджень в межах будівельного майданчика не вимагається. Наявність такого дозволу не звільняє забудовника від обов’язку сплати відновної вартості зелених насаджень.

Видалення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також обрізка гілок дерев на об'єктах благоустрою здійснюється на підставі акту обстеження відповідно до чинного законодавства.

У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров'ю громадян чи майну осіб, видалення зелених насаджень здійснюється негайно з подальшим оформленням акту обстеження відповідно до чинного законодавства.

Комісія визначає стан зелених насаджень, їх відновну вартість та складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню, за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади.

Відновна вартість зелених насаджень визначається згідно з методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади.

Відновна вартість зелених насаджень, що належать до комунальної власності, сплачується до бюджету громади.

У разі знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев комісія з’ясовує причину набуття деревами такого стану, про яку зазначається в складеному комісією акті.

Видалення зелених насаджень на території меморіальних комплексів та кладовищ на території Сумської МТГ здійснюється на підставі акту обстеження зелених насаджень без сплати їх відновної вартості.

Видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, здійснюється за рішенням володільця території без сплати їх відновної вартості.

Формування та омолодження шляхом обрізки дерев не є видаленням зелених насаджень і здійснюється на підставі акту обстеження з дотриманням вимог правил утримання зелених насаджень, за винятком земель, що перебувають у приватній власності, на яких формування та омолодження шляхом обрізки дерев не потребує складання акту обстеження.