0010.jpg

З жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена Урядова програма «Теплі кредити».

Програмою передбачено відшкодування з Держбюджету у таких розмірах:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн.) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн.) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб-власників приватних будинків;
  • 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 тис. гривень.

Якщо в складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% – в залежності  від кількості квартир-субсидіантів.

Уповноваженими на видачу «теплих кредитів» у рамках Програми є чотири державні банки: АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» та АТ «Укрексімбанк».

У березні 2019 року два банки відновили видачу «теплих кредитів».

За інформацією працівників АТ «Ощадбанк» умови не змінились у порівнянні з минулим роком. По АБ «Укргазбанк» збільшились витрати на оформлення кредиту та процентна ставка.

23 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила Держбюджет на 2019 рік, в якому на «теплі кредити» передбачили 400 млн грн, (без розподілу за областях). У 2018 році бюджет Програми був аналогічним.