006.jpg

На території міста Суми моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснює лабораторія Сумського обласного центру з гідрометеорології.
За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у 2018 році відбір проб атмосферного повітря здійснювався на 3-х стаціонарних постах, які знаходяться за адресами: вул. Сумсько-Київських дивізій, 26 (ПСЗ №3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ №4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Протягом 2018 року відібрано та проаналізовано 14221 пробу атмосферного повітря.
Спостереження за забрудненням атмосферного повітря в м. Суми проводились за 8 інгредієнтами: пил, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид азоту, оксид вуглецю, розчинні сульфати, аміак, формальдегід.
Індекс забруднення атмосфери (ІЗА5) за пріоритетними домішками (пил, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, формальдегід) у 2018 році склав – 5,81, що характеризує рівень забруднення атмосфери як слабо забруднений.
Середньорічні концентрації діоксиду азоту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі в 1,7 рази, пилу та формальдегіду – в 1,3 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче або на рівні санітарних норм.

Перевищення максимально разових концентрацій зафіксовано по пилу в 1,8 рази, діоксиду азоту в 1,5 рази та оксиду вуглецю в 1,2 рази на посту спостереження № 5 у північному промвузлі міста.

На посту спостереження № 4 у південній частині міста, зафіксовано перевищення максимально разової концентрації по пилу в 1,4 рази, діоксиду азоту в 1,3 рази та оксиду вуглецю в 1,2 рази.

На посту спостереження № 3 у центральній частині міста, зафіксовано перевищення максимально разової концентрації по пилу та оксиду вуглецю в 1,2 рази.

Концентрація важких металів в атмосферному повітрі міста не перевищувала санітарні норми.
Збільшення середньомісячних концентрацій спостерігалось по пилу у липні, серпні, жовтні, листопаді; діоксиду сірки – з лютого по грудень; діоксиду азоту – у березні, квітні, травні, червні, серпні, вересні, жовтні, листопаді, грудні; формальдегіду – з квітня по листопад; аміаку – у травні, червні, серпні та вересні; оксиду азоту – у березні, квітні, травні, серпні, вересні, грудні; оксиду вуглецю – з березня по грудень; розчинних сульфатах – у травні, червні, серпні, вересні.

Протягом 2014-2018 років спостерігалось збільшення середнього рівня забруднення атмосферного повітря по діоксиду сірки, діоксиду азоту, аміаку, формальдегіду, марганцю, нікелю, цинку, кадмію, свинцю та зменшення по хрому, міді, залізу.
По пилу, оксиду вуглецю, розчинних сульфатах, оксиду азоту рівень забруднення знаходився на одному рівні.
Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря у м. Суми за 2018 рік не спостерігалось.

За матеріалами Сумського обласного
центру з гідрометеорології