001.jpg

На території міста Суми моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснює лабораторія Сумського обласного центру з гідрометеорології.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у вересні 2018 року відбір проб атмосферного повітря здійснювався на 3-х стаціонарних постах, які знаходяться за адресами: вул. Сумсько-Київських дивізій, 26 (ПСЗ № 3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ № 4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Протягом вересня 2018 року відібрано та проаналізовано 958 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації діоксиду азоту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі в 1,7 рази, пилу – в 1,5 рази та формальдегіду – в 1,4 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче або на рівні санітарних норм.

Перевищення максимально разової гранично допустимої концентрації по пилу спостерігалось на посту спостереження № 5 03 вересня о 07 годині при штилі та 19 вересня о 19 годині при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с у 1,4 та 1,2 рази відповідно.

На межі гранично допустимої концентрації зафіксовано максимально разову концентрацію по пилу 03 та 11 вересня о 19 год. при східному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с, 15 вересня о 19 год. при північно-західному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с і 21 вересня о 07 год. при штилі, а також по діоксиду азоту 19 вересня о 19 год при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с на посту спостереження № 5.

У порівнянні з серпнем 2018 року зменшилася середньомісячна концентрація пилу, діоксиду азоту, діоксиду сірки, формальдегіду, а рівень забруднення оксидом вуглецю, оксидом азоту, аміаку залишився майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря у вересні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у вересні 2018 року по м. Суми складав 11-14 мкР/год та не перевищував допустимих значень.

За матеріалами Сумського обласного
центру з гідрометеорології