0012.jpg

Інформація про підсумки роботи зі зверненнями громадян у 2010 році

Робота з розгляду звернень громадян, організації особистого прийому у структурних підрозділах міської ради здійснюється відповідно до вимог Закону України "Про звернення громадян", Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування", розпоряджень голови облдержадміністрації та рішень виконавчого комітету міської ради з цього питання.

З метою підвищення персональної відповідальності посадових осіб за результатами розгляду звернень громадян 02 лютого 2010 року на засіданні виконавчого комітету було заслухано питання по розгляду звернень громадян за 2009 рік та ухвалено відповідне рішення, затверджені заходи щодо покращення цієї роботи.

Крім того, стан роботи із зверненнями громадян у виконавчих органах міської ради обговорювався на апаратній нараді при міському голові у липні 2010 року.

Щокварталу проводився аналіз роботи із зверненнями громадян та вживались відповідні заходи реагування для вирішення нагальних потреб мешканців міста.

У напрямку вдосконалення роботи зі зверненнями громадян та підвищення ефективності їх розгляду у лютому 2010 року було проведено навчання посадових осіб органів місцевого самоврядування з питання "Про стан виконання структурними підрозділами Сумської міської ради Закону України "Про звернення громадян".

З метою вдосконалення порядку та підвищення ефективності здійснення особистого прийому громадян керівництвом міської ради та її виконавчого комітету затверджено графік та порядок проведення особистого прийому громадян. Так, прийом мешканців міста проводиться керівниками міської ради, її виконавчого комітету щоденно, крім середи (депутатський день). Управління інформаційно-аналітичної роботи через місцеві аудіовізуальні та друковані засоби масової інформації постійно інформує територіальну громаду про порядок прийому громадян керівниками органів влади.

У 2010 році на офіційному сайті міської ради продовжувала свою роботу онлайн-приймальня міського голови. Робота онлайн-приймальні суттєво впливає на зменшення звернень громадян на особистому прийомі до міського голови та його заступників. За 2010 рік через онлайн-приймальню до міського голови звернулось 722 мешканці міста, що на 229 звернень більше, ніж за 2009 рік. З них по 407 міським головою надавались відповідні доручення управлінням, відділам, їх виконання контролювалось управлінням інформаційно-аналітичної роботи.

Протягом 2010 року до виконавчого комітету міської ради надійшло 4002 звернень, що на 462 або на 10,3 відсотка менше, ніж у попередньому році, у тому числі на особистому прийомі розглянуто 442 звернень, що на 43 або на 9% менше ніж у 2009 році.

Від інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій, ветеранів праці, багатодітних сімей, осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, дітей війни надійшло 543 звернення. Найчастіше ці громадяни зверталися з питань можливості збільшення розмірів пенсії, надання допомоги в проведенні лікування, придбанні ліків тощо.

Загалом у зверненнях громадян порушено 4056 питань. Як і впродовж останніх років, у листах найчастіше постають проблеми житлово-комунальної сфери – 1399 (на 62 звернень менше, ніж за 2009 рік, або 34,5% від загальної кількості). Найбільше мешканців міста турбує незадовільний стан житлового фонду та його експлуатація (ремонт покрівель, ліфтів, внутрішньобудинкових мереж, ремонт під’їздів та інше), рівень тарифів на комунальні послуги, незадовільна робота обслуговуючих організацій. Разом з тим, заслуговує уваги тенденція до зменшення таких звернень, так у 2007 році їх було 2323, у 2008 -1771, у 2009 -1461.

Збільшилась кількість звернень з питань будівництва. Це в основному питання перепланування будинків, квартир, узаконення самочинного будівництва. За 2010 рік таких звернень надійшло 625 що на 296 більше ніж у 2009 році. Питома вага цих звернень в загальній кількості становить 15,4%. Також збільшилось звернень з питань торгівлі і громадського харчування, соціального захисту населення (за рахунок звернень з питань надання субсидії).

Зменшилась кількість звернень, які стосуються галузей транспорту і зв’язку, земельних відносин, забезпечення житлом, охорони здоров’я.

Аналіз роботи зі зверненнями громадян свідчить про необхідність посилення уваги посадових осіб до виконання Закону України "Про звернення громадян". Адже основним чинником невдоволення громадян розглядом їх звернень є відсутність вичерпної відповіді, порушення термінів розгляду.

Так, у 2010 році у порівнянні з 2009 роком більше ніж у 2 рази виросла кількість повторних звернень (з 277 у 2009 р. до 655 у 2010 р.). Найбільше повторних звернень було по управліннях: житлової політики, комунального господарства та благоустрою – 30; праці та соціального захисту населення – 20; земельних ресурсів – 15; архітектури та містобудування – 10.

Порушення термінів розгляду було допущено КП "Шляхрембуд" по 4-х зверненнях громадян.

Деякі відповіді повертаються відділам, управлінням на доопрацювання.

З 1 липня 2008 року запроваджено автоматизовану реєстрацію звернень громадян та контроль за їх розглядом. Застосування програмного забезпечення з документообігу дозволяє оперативно контролювати діяльність структурних підрозділів щодо розгляду звернень громадян.