0010.jpg

Начальник управління стратегічного розвитку міста Оксана КУБРАК розповіла про головні здобутки структурного підрозділу протягом минулого року.

Зокрема, вона повідомила, що за звітний період управління стратегічного розвитку реалізувало низку ініціатив та проєктів, що дало змогу залучити додаткові кошти до бюджету громади.

Так, за словами Оксани Кубрак, сумська міська територіальна громада стала учасником пілотного проєкту «Розробка та апробація системи моніторингу та оцінки реалізації Стратегії розвитку територіальної громади в умовах повоєнного відновлення» Програми ООН в Україні з відновлення та розбудови миру. За результатами проєкту було затверджено нову редакцію Стратегії розвитку Сумської МТГ до 2027 року та узгоджено її відповідно до умов воєнного стану та повоєнного відновлення.

Також завдяки напрацюванням управління стратегічного розвитку сумська громада стала пілотною зі створення Інтегрованої моделі відновлення та розвитку громади. Ініціативу реалізовано у рамках впровадження проєкту «Забезпечення доброго врядування завдяки участі громадськості та підвищенню якості надання послуг і захисту довкілля на сході України» Програми ООН з відновлення та розбудови миру. В рамках цього проєкту на базі управління стратегічного розвитку міста створений Офіс відновлення та розвитку. Завдяки фінансуванню від донора проєкту отримано обладнання для проведення презентацій та конференцій, комп'ютери та оргтехніку для фронт та бек-офісів, м'які та корпусні меблі на загальну суму 1,2 млн грн. Відкриття Офісу відновлення та розвитку Сумської МТГ відбулось наприкінці листопада минулого року. І лише протягом першого місяця його фукнціонування у ньому відбулось сім заходів.

«Ми отримали сучасний простір для проведення зустрічей з представниками влади, бізнесу та громадськості. В умовах сьогодення це важливо. Тому будемо проводити ще більше зустрічей, результатом яких мають стати цікаві проєкти, ініціати та напрацювання. Будемо й надалі працювати над тим, аби Стратегія розвитку територіальної громади розвивалась та примножувалась здобутками навіть попри складні часи», – сказала Оксана Кубрак.

Серед іншого управління стратегічного розвитку взяло участь в програмі «Міські перетворення» Спільної ініціативи Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Мери за економічне зростання» (M4EG). У рамках цієї ініціативи управління у партнерстві з ГО «Центр партнерства та сталого розвитку» працювало над реалізацією проєкту «Створення моделі електронної системи супроводу пацієнта у медичних закладах міста Суми».

Сектор грантової діяльності протягом 2023 року продовжував свою активну діяльність з залучення грантових коштів для реалізації проєктів місцевого бізнесу, громадських та комунальних організацій. Загалом залучено інвестицій на 6,7 млн грн.

Важливим результатом співпраці сектору грантової діяльності з представниками бізнесу є збільшення інтересу фізичних осіб та підприємців громади до участі у грантових програмах і конкурсах. В результаті реалізації грантових проєктів КУ «Агенція промоції «Суми» та Goethe-Institut відбулись чотири культурно-мистецьких заходи загальною вартістю 316 тис. грн.

Разом із КУ «Агенцією промоції «Суми» та КП «Електроавтотранс» створено та впроваджено тролейбусну екскурсію містом. Вторговане спрямовується на підтримку Збройних Сил України. Одним із найяскравіших проєктів, який з року в рік реалізовується в Сумах, є культурно-мистецький фестиваль «Ніч міста».

Минулого року цей захід відбувся коштом грантового проєкту, який було реалізовано командою КУ «АПС» та ГО «Арт крила». Загалом було організовано 25 різноманітних локацій, більшість з них представлені на постійній основі.