Print
Hits: 428

Начальник відділу культури Наталія ЦИБУЛЬСЬКА розповіла про напрацювання та досягнення представників мистецької царини в році, що минає.

Галузь культури Сумської міської ТГ зазнала змін у структурі. Сумська міська централізована бібліотечна система трансформувалася у комунальний заклад «Сумська публічна бібліотека». До його складу ввійшли 16 книгозбірень, серед яких чотири – зі спеціалізацією. Це дало можливість покращити якість бібліотечних послуг і більш раціонально використовувати кошти бюджету громади. У зв’язку зі змінами, провели відкритий конкурсу на створення логотипа Сумської публічної бібліотеки.

Робота книгозбірень і загалом культурно-мистецька діяльність у Сумській МТГ, зазначила Наталія Цибульська, була спрямована на піднесення національного духу, єдності та патріотизму. Представники галузі робили все можливе для наближення Перемоги, як фахівці своєї справи, як громадяни та патріоти України.

«Всі заклади та установи галузі об’єднані однією метою: робити все для наближення Перемоги. Можливо, це звучить пафосно: «культурний фронт», але він існує, і всі ми працюємо на сьогодення та майбутнє України», – наголосила Наталія Цибульська.

Заклади та установи галузі провели протягом року 40 благодійних культурно-мистецьких ярмарків та акцій, під час яких зібрали понад 500 тис. грн на підтримку Збройних Сил України та на допомогу жителям Херсонщини. Серед таких подій – благодійний фестиваль-ярмарок «Різдвяні історії», цикл благодійних концертів за участі установ і колективів художньої самодіяльності старостинських округів, благодійний мистецький марафон «Вистоїмо! Допоможемо! Переможемо!».

Центр культури і дозвілля окрім активної соціокультурної діяльності провадив роботу в напрямку психологічної підтримки ВПО та організації дозвілля дітей цієї категорії. Книгозбірні стали майданчиками для «мобільних соціальних центрів».

Протягом року коштом бюджету громади та за підтримки благодійників у закладах культури покращували матеріально-технічну базу, проводили ремонти. Бібліотеки поповнювали новими книгами та забезпечували періодикою.

Показник участі учнів мистецьких шкіл, контингент яких після торішнього відтоку, відновився зріс майже вдвічі. З 703 учасників 684 стали переможцями. Серед здобутків: Гран-прі міжнародних конкурсів у Грузії, Канаді, Болгарії, Хорватії. А 35 випускників сумських мистецьких шкіл продовжили здобувати фахову освіту у вищих навчальних закладах. Картини учнів Сумської дитячої художньої школи імені М. Г. Лисенка експонувалися в Любліні (Польща) та Лондоні (Великобританія) на міжнародних виставках, присвячених війні.