007.jpg

Учні та педагоги ще однієї школи Сум із грудня перечикують повітряні тривоги в належно облаштованому укритті.

Його облаштували в підвалі закладу відповідно до всіх вимог на умовах співфінансування: 4,8 млн грн – субвенція з державного бюджету, 2 млн грн – кошти з бюджету Сумської міської ТГ. Укриття має основне та допоміжні приміщення, серед яких, зокрема учительська, кімната відпочинку та усамітнення. Воно обладнане протипожежною сигналізацією та системою відеонагляду, встановлений проєктор. Залучивши нинішніх та колишніх учнів, стіни приміщення патріотично розмалювали.

Директор закладу Віра РОГОВА розповіла, що капітальний ремонт приміщення під укриття тривав із вересня по грудень. Основна частина має площу 519 м2 та здатна прийняти до 400 осіб. Наявність такого об’єкта дозволяє школі працювати у змішаному форматі та продовжувати освітній процес після переходу дітей і педагогів до безпечного місця.

«Отримуємо задоволення від очного спілкування учень – вчитель», – сказала керівник школи.

Начальник Сумської ОВА Володимир АРТЮХ повідомив, що виконання ремонту відстежувався, зокрема робочою групою «Прозорість і підзвітність», аби зробити все згідно з вимогами до таких об’єктів і не допустити корупційної складової.

За словами начальника Сумської міської військової адміністрації Олексія ДРОЗДЕНКА, в наступному році роботи з влаштування укриттів продовжать, адже безпека сумчан – один із пріоритетів: «Продовжуватимемо облаштовувати укриття. Плануємо нарощувати темпи. Окрім приведення до ладу наявних об’єктів, буде розроблено проєкт на зведення нових».

За інформацією начальника управління освіти і науки Нелі ВЕРБИЦЬКОЇ, у поточному році на облаштування безпечних умов у закладах освіти зі скарбниці сумської громади спрямували 89,5 млн. Також на ці потреби надійшло 22,2 млн грн субвенції з державного бюджету, що дало змоги проводити відповідні роботи на умовах співфінансування у семи закладах. Загалом на початок 2024 року належно облаштовані укриття в Сумській міській ТГ матимуть 22 заклади загальної середньої та вісім – дошкільної освіти. Ще у двох школах і 18 дитсадках дороблятимуть розпочаті цьогоріч ремонти.