Print
Hits: 1189

У Сумах відбулись заходи з нагоди Дня захисників та захисниць України, Дня українського козацтва та Дня територіальної оборони України.

Зранку біля фонтана «Садко» керівництво Сумської міської ТГ та області, народні депутати України, депутати міської та обласної ради, нацгвардійці, поліціянти та громадськість приєднались до загальнонаціональної хвилини мовчання. В унісон з усією Україною сумчани схилили голови, вшановуючи подвиг земляків, які віддали життя за право бути українцями, жити під українським небом та українським прапором.

Поминальні заходи провели цього дня у місцях поховання Героїв, котрі загинули у боротьбі з російською агресією та біля храму Святого апостола Андрія Первозванного, де встановлений пам’ятний знак воїнам, котрі віддали свої життя за Україну.

«У День захисників і захисниць згадуємо тих, хто віддав своє життя за Україну. Вічна їм пам’ять! Вічна слава! Будемо довічно дякувати кожному воїнові за мужність та самопожертву. І обов’язково переможемо, аби Україна завжди була вільною та незалежною!» – сказав очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО.

Також цього дня керівництво громади зустрілося з рідними загиблих воїнів. Олександр Лисенко висловив щирі співчуття родинам. Він наголосив на тому, що громада цінує та пам’ятає внесок кожного воїна, адже з цього складається Перемога України. Посадовець запевнив, що такі зустрічі з сім’ями полеглих Героїв проходитимуть регулярно, аби питання, що постають перед ними, вирішувалися оперативно.

Знаючи, що цього дня Олександр Лисенко зустрічатиметься з бійцями добровольчих формувань, рідні загиблих захисників і захисниць попросили його передати їм слова вдячності та підтримки, що очільник громади й зробив. Від імені всіх сумчан він висловив щиру подяку членам ДФТГ за те, що захистили Суми торік і нині є надійним щитом жителів громади. Посадовець вручив відзнаки воїнам, а також цивільним, які стали для захисників і захисниць Сумської МТГ опорою.

«Там, де інші б не встояли, українці йдуть вперед і виборюють своє майбутнє. Вороги змінюються, але незмінною залишається мужність наших захисників і захисниць. Суми навіки увійдуть у всесвітню історію, як місто незламних. З перших днів повномасштабного вторгнення наші оборонці стали залізним щитом проти ворога. Тож ми маємо пам’ятати усіх, хто загинув за нашу з вами свободу, і передавати ці славетні імена наступним поколінням», – зазначив Олександр Лисенко.

Вшанували воїнів і у Свято-Воскресенському кафедральному соборі, де відбулось богослужіння за загиблими українськими захисниками та за здоров’я воїнів, які сьогодні боронять кордони України. Архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій вручив церковні відзнаки військовикам й освятив захисників і захисниць. Після цього всіх охочих пригостили кулешем.

З ініціативи управління суспільних комунікацій протягом дня на великих екранах у середмісті транслювали фото загиблих у російсько-українській війні сумчан. Проєкт буде продовжено, аби розповісти містянам і гостям Сум про всіх Героїв.