001.jpg

Сумський книжковий форум, який під патронатом міського голови Олександра ЛИСЕНКА в рамках проєкту «Я – сумчанин» організував департамент комунікацій та інформаційної політики, вдруге зібрав в дружнє коло поціновувачів друкованого слова.

Традиційно учасники Форуму зібрались у Конгрес-центрі СумДУ.

Серед них були письменники та поети: Олександр ВЕРТІЛЬ, Алла АКІМЕНКО, Петро НЕСТЕРЕНКО, Любов МАТУЗОК, Тамара ГЕРАСИМЕНКО, Микола ЖУЛІНСЬКИЙ, Григорій ЄЛИШЕВИЧ, Анна КОРШУНОВА та інші, видавництва: «Еллада», «Університетська книга», «Мрія», «КОЛЛАЖ – ПРИНТ», літературні студії: «Зажинок», «Орфей», «Літера», «Грані», виші: СумДУ, СумДПУ ім. Макаренка, Сумська художня школа ім. Лисенка, Сумський краєзнавчий музей, сумські бібліотеки та Роменська районна бібліотека, автори унікального проєкту аудіювання книги Анатолій та Дар’я САССИ.

Почесними гостями заходу стали міський голова Олександр Лисенко, голова оргкомітету з підготовки Форуму, Голова експертної ради з підтримки книговидання та книгорозповсюдження, заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК, дворазовий олімпійський чемпіон, Почесний громадянин міста Суми Олександр ШАПАРЕНКО та засновник Всеукраїнського конкурсу оповідань Open WORLD, меценат Аддісон ХОФФМАН.

На початку Форуму директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН зазначила: «Мета сьогоднішнього заходу – популяризувати книгу, яка наразі потребує посиленої уваги суспільства – місцевого керівництва, депутатського корпусу, громадських та творчих спілок. Ми не влаштовуємо ярмарок з масштабними продажами, виторгами з наступним переведенням підсумків у матеріальний формат. Ми ставимо за мету ще раз визначити пріоритети в гуманітарній політиці міста і акцентувати увагу всіх: видавців, освітян, працівників культури, всіх мешканців на питаннях підтримки української книги. І всі ми, кожен із нас, має зробити свій посильний внесок у те, щоб ми з вами розвивалися, щоб наша українська нація набувала нових знань, нового досвіду, нової ваги».

На доказ того, що Суми є читаючим містом, Антоніна Кохан озвучила наступні цифри: впродовж 2018 року до міської централізованої бібліотечної системи надійшло 5785 примірників, за вісім місяців поточного року – 3743, щороку відвідувачі міської централізованої мережі читають близько 1 млн 560 тис. екземплярів книг.

Право урочисто відкрити Сумський книжковий форум надали міському голові Олександру Лисенку, який найперше ще раз привітав усіх присутніх із Днем міста, котрий Суми святкували минулої суботи.

«Приємно сьогодні бути у колі однодумців, які знають ціну друкованому слову. Адже книга – це душа. Це емоції, які не отримаєш від жодного сучасного гаджету. Чудово, що у Сумах минулоріч ми започаткували добру традицію проводити Книжковий форум, відвідавши який кожен знайде для себе щось нове, збагатиться новими знаннями і розширить кругозір. І я впевнений, що далі Сумський книжковий форум лише розширюватиме горизонти. Міська ж влада цьому всіляко спрятиме», – сказав міський голова.

Потому Олександр Лисенко нагородив активних читачів, які користуються послугами сумських бібліотек, та запросив гостей Форуму відвідати книжковий ярмарок за участі місцевих видавництв.

Паралельно із книжковим ярмарком в рамках Форуму відбувся майстер-клас із підготовки книжкової ілюстрації від вихованців дитячої художньої школи ім.М. Г. Лисенка, а гостей виконанням своїх гумористичних творів звеселяв майстер гумору Григорій Єлишевич.

Серед іншого у рамках книжкового ярмарку увазі відвідувачів представили 37 старовинних видань з фондів обласного краєзнавчого музею, найдавніше з яких датоване 18 століттям. Також гості заходу мали нагоду побачити правила дорожнього руху по місту Суми 1941 року видання і книгу творів молодих авторів 1938 року, а також цикл брошур 20-30-х років минулого століття Никанора Онацького, присвячених експозиції музею.

Подружжя Сассів представило інформацію про те, як починали справу аудіювання, про всі її тонкощі, а також представили уривки з озвучених творів. Наразі їхній проєкт потребує підтримки меценатів.

Окрім того, під час Форуму відбулись презентації літературних студій, бібліотек, місцевих авторів, а також майстер-клас «Як почати писати, або Укоськати драконів на початку літературного шляху» від Анни Коршунової.

Також організатори Книжкового форуму підготували міський фестиваль поезії «Ми – Суми», який минулоріч зібрав велику кількість позитивних відгуків. Цьогоріч десять учасників фестивалю представили один вірш про Суми і кілька на вибір. Два переможці поетичного конкурсу (Наталя БУРМАКА та Ольга КАЛІНІНА) отримали сертифікати до книжкової крамниці по 500 грн. та 300 грн. відповідно.

На завершення Форуму відбувся благодійний аукціон на підтримку родини Сассів, на якому за сім картин учнів дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка, що були намальовані безпосередньо під час заходу за мотивами вірша одного з учасників минулорічного міський фестиваль поезії «Ми – Суми», виручили 600 грн., ще 1100 грн. назбирали до спеціальної скриньки протягом Форуму. Усі зібрані кошти, повідомили Сасси, вони спрямують на придбання мікрофона.