001.jpg

Міський голова взяв участь у програмі телеканалу UΛ:Перший «Дебати PRO», яка була присвячена темі: «Субсидії: порятунок для людей чи заробіток для олігархів?».


У ній взяли участь Міністр соціальної політики Андрій РЕВА, Міністр з питань ЖКГ (2007-2010 р.р.) Олексій КУЧЕРЕНКО, експерт енергетичної групи «Реанімаційного Пакету Реформ» Святослав ПАВЛЮК, народні депутати України, громадські експерти.

У прямому ефірі думка учасників дискусії розділилася: хтось впевнений, що субсидія – єдиний спосіб вижити в час переходу до ринкової економіки, хтось – що це погано спланована ідея.

На думку Андрія Реви, Україна запізнилася на 25 років з рішенням щодо встановлення єдиних тарифів на газ. Для прикладу Польща зробила це більше двох десятків років тому і це давалося їм важче через відсутність субсидій, за що реформи прозвали «шоковою терапією». Протишоковий захід для України – субсидія.

Наприклад, нині для забезпечення населення субсидією необхідно 35 млрд. грн., а у зв’язку з підвищенням ціни на газ – 40 млрд. грн. Але ж, до запровадження субсидії, дотація з державного бюджету Нафтогазу складала 110 млрд. грн. Тобто, фактично дотація надходила не 5 млн. домогосподарств, які сьогодні отримують субсидію, а отримували її всі 15 млн. українців – і багаті, і бідні.

«Штучно знижуючи ціну на газ – ми дотували всіх. А це неправильно. Субсидія – це реальний крок до заощадження коштів державного бюджету», – зазначив Міністр соціальної політики.

За словами міського голови Олександра Лисенка, спрощений порядок надання житлової субсидії, який запроваджений з 1 травня минулого року, надав можливість скористатися субсидією 74 199 сім’ям міста Суми. Нині, після завершення опалювального періоду, житловою субсидією користуються 55 088 сімей. Тобто, з 120 тисяч сімей міста 46% домогосподарств користуються субсидією. В порівнянні з 2014 роком кількість отримувачів збільшилась в 6 разів.

«Субсидія нині допомагає людям з низьким рівнем достатку та соціально вразливим категоріям населення, але вона не допомагає тим, хто працює. Найголовніше – субсидія не дає стимулу людям до енергоощадливості, адже вони звикли, що держава заплатить за них», – зазначив очільник обласного центру.

Олександр Лисенко запропонував прописати конкретний прозорий механізм, який дозволить громадянам заощаджені кошти спрямовувати на заходи з енергозбереження, в тому числі і на утеплення помешкання. З такою позицією погодився і Міністр соціальної політики України та запевнив, що керівництво держави працює над цим.

Під час прямого ефіру міський голова також порушив питання заборгованості з відшкодування з державного бюджету коштів обслуговуючим організаціям міста за надані пільги та субсидії.

На завершення, присутні напрацювали кроки до покращення системи субсидіювання в державі.