001.jpg

У вівторок у центральній міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія-2016».

Участь у ньому взяли учні 6-7-х класів – переможці І етапу конкурсу, що проходив у бібліотеках-філіях міської централізованої бібліотечної системи.

Конкурсанти, а таких було 20, розповідали про свою улюблену книжку, проявляючи креативність та артистизм, демонструючи розуміння тексту, вміння його аналізувати і загальну ерудицію.
Також любителі читання відповідали на запитання вікторин із української літератури, з історії, міфології тощо.

Учасників конкурсу оцінювало журі, до складу якого ввійшли поетеса Людмила РОМЕН, гуморист Григорій ЄЛИШЕВИЧ, заступник директора міської централізованої бібліотечної системи Олена МАРТЮШОВА, бібліотекар бібліотеки-філії №3 ім. О. Столбіна Алла МУСІЯЧЕНКО, головний методист міської централізованої бібліотечної системи Світлана МАМАЙ.

Журі високо оцінило підготовку юних книголюбів. Всі конкурсанти отримали на згадку інформаційне видання «7 чудес міста Суми».

Переможцями ж міського етапу Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія- 2016» стали учениці школи №11 Настя КУДІНА та Катерина ДУДЧЕНКО. Дівчата отримали грамоти від міської централізованої бібліотечної системи, книги від Людмили Ромен, смаколики. Попереду у школярок III (обласний) етап конкурсу, що відбудеться в обласній дитячій бібліотеці 14 квітня.

Визначили й переможниць у номінаціях «За майстерність» і «За артистизм». У першій перемогла учениця школи №15 Валерія КОВАЛЬ, яку відзначила Людмила Ромен, у другій – учениця школи №7 Ольга ДЯДЧЕНКО, яку виділив із-поміж решти конкурсантів Григорій Єлишевич. Майстри слова подарували дівчатам свої книги.

Нагадаємо, конкурс дитячого читання «Книгоманія» Громадська організація «Форум видавців» у Львові започаткувала у 2002 році. Із 2005 – він проводиться вже на загальнонаціональному рівні на базі обласних бібліотек для дітей, ЦБС для дітей, бібліотек-філій для дітей та шкільних бібліотек у всіх областях України. На початку конкурсу в ньому брали участь діти віком від 12 до 16 років, з 2008 – лише учні 6-7 класів.

Мета «Книгоманії» – заохочення дітей до систематичного читання художньої літератури, а також підвищення соціального значення бібліотек. Конкурсанти долають три етапи конкурсу: відбірковий у шкільних, дитячих і сільських бібліотеках; на рівні районних та міських бібліотек; на рівні обласних бібліотек

Переможці ІІІ етапу вирушають до Львова на фестиваль дитячого читання «Книгоманія».

За роки проведення конкурсу в ньому взяло участь понад 700 тисяч школярів з усіх областей України. Конкурс відбувся у 373 районах, 141 місті, у понад 8600 школах та 880 дитячих і сільських бібліотеках. 685 дітей побували на фестивалі «Книгоманія».